Съвсем скоро ви отведохме на далечно пътешествие до португалския остров на великолепието и екзотиката – Мадейра. Повече за него може да прочетете ТУК. Сега, обаче, ще ви запознаем отблизо с вкуса му. Готови ли сте за нова доза вкусове, аромати и цветове?

 1. Храна
 • За вкусните гозби на португалци можем да кажем, че консумацията на риба преобладава, заради разположението на държавата спрямо океана. Поради променливата дълбочина на океана край остров Мадейра, който много рязко става дълбок и само на около 300 м. навътре водите му могат да достигнат 1000 м. дълбочина, разнообразието от риба не е чак толкова голямо. Въпреки това, там най-често се лови изключително вкусната риба сабя, която е емблематична за острова.

 • Португалците обичат да похапват и месце, като телешко, свинско и агнешко, и често го сервират по доста атрактивен начин, провесено на високи шишове. Има една малка подробност, която не винаги се нрави на туристите и това е фактът, че местните предпочитат по-сурово месо.. На една от вечерите, в които опитахме традиционна португалска кухня, ни сервираха от месните шишове заедно с подложни чинийки, защото от месото капеше обилно количество кръв… Беше странно за нас, но определено изглеждаше атрактивно.
 • На традиционната трапеза както на португалци, така и на мадейранци, присъстват най-различни гювечи по подобие на нашите. Трябва да споменем също и факта, че обичат лютичко, като те дори имат свой собствен сос, наречен “пири пири“, който можете да си купите от всеки супер маркет.
 • Поради факта, че португалската империя в миналото се е простирала на 4 континента и 3 океана, търговията с подправки е била основен източник на печалба за португалците, като това се запазва и до днес. Има богато разнообразие на екзотични подправки.
 • На територията на това приказно място пробвахме една от най-вкусните крем супи, които някога сме опитвали … обикновена крем супа от зеленчуци, но вкусът й във всяко едно заведение беше впечатляващ… непременно, ако сте там, не я пропускайте, правят я по специфичен начин и навсякъде е страхотна!
 • Тук често похапват едни пържени и добре изглеждащи кубченца, които са с доста интересно съдържание. След като ги опитахме, мноооого дълго време се опитвахме да отгатнем от какво са направени, но без успех. Оказа се, че са приготвени от царевично брашно и се наричат царевични хапки.

2. Типични напитки за острова

 • Вино – има специално мадейранско вино, което е леко сладникаво и много интересно на вкус, въпреки че мадейранците не отглеждат особено много грозде, защото нямат реална изгода от това. Имахме възможността да опитаме от специалния сорт червено мадейранско вино и ако трябва да сме честни, като ценители на винените напитки, това не е едно от най-хубавите, които сме опитвали. Има още много видове, разбира се, които са характерни повече за самата страна Португалия, а не толкова за острова и едно от най-вкусните вина е “Виню верде“, което е страхотно бяло вино и наш фаворит.
 • Пагасо – както и ние, така и португалците си имат своята силна дестилирана напитка и това е пагасо. Приготвя се от всякакви плодове и е доста силно. Често можете да срещнете по пазарите да се предлага тази традиционна напитка в стъклени шишета, а вътре да има цял плод. Цената на тези бутилки е много по-висока от останалите заради плода, който се намира вътре, но пък е доста атрактивно и интересно за подарък. Можете ли да се досетите как е вкаран плодът вътре? Ще ви помогнем с отговора на този въпрос. Може би някои от вас знаят от своите дядовци или бащи, че още преди да узреят плодовете на дървото се закачат стъклени бутилки, с помощта на куки точно при цветовете на растението и така с неговото узряване плодът се озовава в бутилката.
 • Плодов ликьор – много популярен на острова. Приготвя се от плодове, поръсени със захар, а след това заляти със спирт.
 • Ром – традиционно питие, произвеждано от захарна тръстика, която се отглежда на самия остров. Ние имахме възможността отново да посетим един от големите производители на ром и да дегустираме, разбира се.
 • Понша – някъде, хората я споменават понча, някъде понша, но както и да се изговаря това остава най-традиционната напитка за мадейранци. Плодова и лека, изключително екзотична, навсякъде можете да намерите дори малки шишенца за подарък на близките си.
 • Кафе – португалците си внасят кафе от Бразилия и най-хубавите марки, които ви препоръчваме да опитате, са 2 основни: “николас“ и “делта“.

3. Десерти

 • Няма как тропическите плодове да не пробудят особен интерес у туристите, защото на територита на остров Мадейра се срещат в изобилие почти 80% от видовете плодове по света. Има поне 3 различни вида драконов плод, отглеждат се на големи площи заети от бананови гори, маракуя, звезден плод, манго и какво ли още не.
 • Към десертите включваме най-важния за португалци, който дори бихме нарекли “царя на десертите“ и това е “пащел де ната“. С няколко думи това е фунийка от бутер тесто, чиято среда е приготвена от мек крем от яйчен прах, или с една дума “нирвана“! Това е най-любимата ни португалска храна за всички времена.
 • Типичен мадейрански кекс – много вкусен и приятен, продава се навсякъде.
 • Емпанада – може пълнежът му да не е сладък, а вътре да има месо или сирене.
Емпанада
Транса, кежада и емпанада
 • Пудинг – това са типични десерти, които местните приготвят лесно и бързо от шоколад, маракуя или ананас.
Пудинг от ананас
Пудинг от шоколад
Пудинг от маракуя

И така това е и краят на нашето гастрономно пътешествие. Остров Мадейра ни плени с много неща, но определено кухнята и разнообразието от стоки грабнаха сърцата ни. Съчетание от европейски и екзотични вкусове и страхотни напитки, които си заслужават да бъдат опитани.

Десер наподобяващ крем карамел
Хлебчета с масло и босилек
Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *