Днес ще ви разкажем за уникалните вкусове на дивата и красива източноафриканска държава Танзания.

Вече ви разходихме из остров Занзибар (ТУК може да прочетете повече), споделихме ви за ниския стандарт на живот, за бедността, настанила се между хората, и за това, че те често се задоволяват с малко. Ножовете и вилиците не се отличават особено на танзанийската трапеза. Местните най-често се хранят от обща чиния с ръце, а когато домакинята в семейството минава да сложи от готовото ястие, не се подават чинии, а шепи, треперещи от вълнение за среща с храната. Храненето с пръсти е нещо обикновено за тях, а около себе си винаги държат чаша с вода, за да измият ръцете си.

Друг интересен факт е, че в Танзания се хранят на пода или на ниска маса, като използват своята дясна ръка, тъй като лявата се смята за нечиста.

Танзанийските ястия са комбинация от растителни продукти и такива, получени от дивия свят. Много от храните са повлияни от европейските държави. Почти във всяко ястие се използва кокосово масло, което прави вкуса неповторим.

Тук често се яде месо от нетипични видове като биволско месо, печен щраус, филе от антилопа, яхния от слон или крокодил или пък пържени скакалци… За нас странно, но за местните – нещо абсолютно типично…

Похапвахме в изобилие различни видове морски дарове като октопод, калмари, много риба тон, скариди и други.

Местните често консумират ориз, картофи и банани, но не от сладките банани, които ние познаваме, ами неподсладени, които се панират или готвят в кокосово мляко.

Ориз със сос от кокосово мляко и банан с кокосово мляко и куркума

Почти във всяко ястие присъстват подправките и сосовете, а именно те правят добре познатите ни храни да имат толкова интересен и непознат вкус.

А супите… Какви крем супи има само… Опитахме крем супи от какво ли не: от калмари, от кокос, от лук и още много различни неща, а всяка от тях с неповторим вкус.

Крем супа от спанак

При приготвянето на десертите се използва много мед. Най-популярни са тортите с крем от банани, “мандази“, което е нещо като пържен хляб, и нека не забравяме голямото количество плодове, които се отглеждат в страната и от които се приготвят плодови салати.

Плодова салата с папая, диня, манго, ананас и мед

Добре е да споменем, че танзанийците обожават бирата, която се продава на много ниска цена, а ако обичате, ние ви препоръчваме да опитате от марките “Safari“, “Serengeti“ и “Kilimanjaro“. Разбира се, кафето е нещо, което не бива да забравяме. Вкусът му наподобява турското кафе – горчиво и силно.

Ние бяхме специално поглезени с домашна ракия от папая, като за нея се носеха легенди, че е много силна и отпиеш ли веднъж – оставаш без крака… Уви, явно не познават българите.

За финал на днешното гастрономическо пътешествие ще ви препоръчаме едно специално място в Занзибар, в което готвят шедьоври. Ресторантът е необикновен, нарича се “The Rock restaurant“ и е построен вурху скала в океана, а гледката от там е изключително романтична.

The Rock restaurant

Това е първият и единствен подобен ресторант. Намира се на 10 мин. с кола от Паже и на около 45 мин. от Stown town.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *