Отново се намираме на африканска земя, а този път ще ви разкажем за вкуса на Тунис – тази така прекрасна и гостоприемна страна.

Всеки път, когато посещаваме ново място, се стараем да опитваме традиционните храни, които то предлага, но този път не успяхме съвсем да се възползваме от тази възможност… Поради независещи от нас обстоятелства, се налагаше да се храним предимно в хотела, в който бяхме отседнали, въпреки че не можем да се оплачем, защото там имаше огромно разнообразие от вкусове и интересни храни.

Накратко – националната кухня на Тунис е подобна на всички мюсюлмански националности: не се яде свинско месо, но вместо това в изобилие се консумира агнешко. Дори можем да ви разкажем нещо много странно, което ни направи впечатление, и това е, че навсякъде по улиците имаше месарници, пред които бяха завързани по няколко живи овце. Първоначално не се замислихме защо животните се намират по тротоарите, почти на пътя, но след това попитахме и останахме изненадани от отговора… Обясниха ни, че по този начин месарницата показва, че има прясно месо. Съответно клиентът си избира овца, тя бива заклана и почистена на място и така месото е повече от прясно. Споделиха ни още, че те ценят изключително много агнешкото месо и овцата като животно и има само един единствен начин, по който тя да бъде обезглавявана, с цел да се спестят мъките й и месото да е по-крехко. Също така казаха, че ако видят мъртва овца на улицата, никога няма да я използват или докоснат, защото имат голяма почит и признават само обезглавяването й по онзи специален начин, който споменахме.

Студено предястие от салата, патладжани и риба тон

От студените мезета на трапезата на тунизийци често присъстват осолените лимони и рибата тон, бихме казали в тонове… разбира се, в кръга на шегата, но хората похапват доста риба тон.

Разбира се, благодарение на благоприятното им разположение до Средиземно море, на трапезата присъстват всякакви рибни и морски храни. Дори правят една специална супа от агнешко и риба.

Друго характерно е, че обичат да похапват всичко леко пикантно. Почти всяко нещо, което ни сервираха извън хотела, беше пикантно, включително и обикновената паста.

Салатите, които хапват, са класически и добре познати и за европейската кухня, но слагат специфични дресинги, които правят вкуса неповторим.

Зелева салата с риба тон

А сега е време да отдадем почит на десертите… подобно на турските, тунизийските са впечатляващи, сладки, сиропирани и безкрайно вкусни… Огромно разнообразие от сладкиши. Едни от най-популярните са баклава, тунизийски топчета от фурми и тунизийски медени понички и Makhroud, което е тунизийска сладка с пълнеж от сладко.

Нека не забравяме, че Тунис е екзотична дестинация, затова няма да ви изненадаме, че едно от най-вкусните сладка, които приготвят, е от плодовете на кактуса, наричан бабутса. Ние вече сме ви разказвали за този плод, но непременно, ако посетите Тунис, си купете едно бурканче!

Колкото до напитките, както във всички мюсюлмански държави, алкохол има, но е скъп, а чаят им е класически черен, това е именно и нашето любимо питие.

На раздяла ще заключим, че Тунис предлага разнообразни вкусове, преплитащи в себе си културата на всички народи, преминавали в миналото из земите на страната. Никога не забравяйте, че за да сте част от дадено място, трябва да отдадете цялото си сърце, да опитвате нови неща и да се опитвате максимално да се докосвате до неговата магия, защото няма по-богат човек от пътуващия!

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *