Здравейте, скъпи читатели и мечтатели, днес ще посетим заедно пещерата Леденика, но тъй като, за да стигнем до там ще минем покрай град Враца, ще се възползваме да си направим една кратка разходка из централните улици на града.

Врачанският Балкан е красиво и интересно място, разположено между Предбалкана и основната старопланинска верига. Пътувайки към град Враца имахме възможността да се наслаждаваме на заобикалящата ни красота от позлатени гори.

Ще започнем разходката си от центъра на града, място, пълно с живот. Пътуването ни беше малко преди коледния дух да се е разнесъл из града и точно тогава врачани се подготвяха да издигнат красивата елха и да сложат останалата украса.

Част от коледната украса

Една от първите забележителни сгради, които видяхме в центъра е часовниковата кула на мешиите. Това е стара отбранителна кула, издигната още през 17-и век.

Часовниковата кула на Враца

В градинката точно до централния площад се намира и красивият митрополитски храм „Св. Николай“, където се съхраняват мощите на първия врачански митрополит след Освобождението на България от турско робство.

Митрополитски храм Св. Николай

Най-значимото място в града е централният площад “Христо Ботев“, носещ името на революционера, защото точно там се издига неговият величествен паметник.

Паметник на Христо Ботев

В центъра могат да се видят още много интересни сгради и паметници като тези на библиотеката, музея на гр. Враца и други.

В непосредствена близост до площада се намира едно много приятно местенце, в което ние не пропуснахме да се възнаградим с по едно сладко изкушение.

Заредени с много захар в организма си, бяхме готови да поемем към пещера “Леденика“, намираща се на 16 км. от Враца. През цялото време пътувахме в прекрасната и топла прегръдка на есента.

Из Врачанския Балкан

16 км. по-късно бяхме в пещерата, чийто вход е 10 лв., като изключение има за учещите, за които входа е 8лв.

Вход на пещерата

Пещерата е дълга 320 м. и има общо 10 зали. Това е една от най-красивите пещери на територията на страната, благодарение на своите образувания, фигури и драперии.

Името й идва от красивата ледена украса от сталагмити, сталактити и сталактони, която се образува през зимата.

Температурата в пещерата е около 7-15 градуса и поради тази причина е нужно да сте с подходяща връхна дреха.

Ако имате достатъчно развито въображение, ще можете да видите форми на младоженци, девойка, къпеща се в извор, разгневена свекърва, слон, сокол, Дядо Коледа и много други. Пещерата е дом на 4 вида прилепи.

Още по-впечатляващ е фактът, че в голямата зала се провеждат концерти и важни мероприятия.

Голямата концертна зала

Както на отиване, така и на връщане от пещерата, по пътя си ще минете през красивото ждрело “Вратцата“, пролом на река Лева и символ на град Враца.

Проход “Вратцата“

Врачанският Балкан е красиво и необятно място, пълно с още куп забележителности и места, които можете да посетите.

Заредени от приятната разходка, поехме обратно към София, придружени от красивия залез.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *