Несъмнено едно от нещата, които всеки човек трябва да преживее в живота си, е да полети в небесата с балон. А къде да се случи това, ако не в Кападокия. Разбира се, че на много места по света дори и в България се предлага подобна услуга и то на много по-достъпни цени. Истината е, че магията, усещането и емоцията не са същите на друго място. (Повече за Кападокия можете да прочетете ТУК)

Ще ви разкажем как протича полетът, на каква цена и какво ще получите от това преживяване.

  • Да преживееш толкова прекрасно нещо, си има своята цена и тя не е никак ниска. Обикновено туристическите агенции предлагат сходни оферти, където полетът с балон е около 150 евро. Ако си купите билет от туристическите центрове, намиращи се в града – цените ще са горе – долу сходни. Друг вариант е да се споразумеете на място, което изобщо не ви препоръчваме да правите по няколко причини: 1) Това е вид търговия на черно и съответно тези търговци няма да ви дадат сертификат. Това може да бъде опасно и историята познава няколко трагични случая. Хубаво е да се доверите на сигурното, а именно оторизирани фирми, предлагащи услугата. 2) Другата причина е, че, ако не разполагате със собствен транспорт, няма как да стигнете до мястото, от където излитат балоните, защото то се намира на няколко километра от населените места. 3) Последната причина е, че, ако оставите тази задача за накрая, може да не успеете да намерите свободни места.

  • Полетите се осъществяват в ранни зори, ако метеорологичните условия го позволяват. Облечете се подходящо за сезона, в който сте. Излишно е да обличате повече дрехи за това, че ще сте високо във въздуха. Целият процес е плавен и няма да усещате вятър, а само наслада.

Както вече споменахме, можете да осъществите полет с балон на ужасно много места, но защо най-перфектното място да го направите е именно Кападокия?

Всичко това с балоните не е някакво събитие, а просто характерна дейност за местността, тъй като балони не летят само по празници или други специални чествания, а целогодишно. Целият район е обект на световно културно наследство. Тук може да станете свидетели на необикновени пейзажи, да се удивите от уникалните скални образувания и всичко това от птичи поглед. Най-силното, най-завладяващото и най-изумителното е моментът, в който видиш цялото небе обсипано с над 3000 балона с различна големина, летящи по едно и също време – някои по-близо до вас, други отдавна отдалечили се. Феерия от цветни точици!

Всички балони излитат около изгрев слънце. Има много причини да се случва именно тогава. Освен посрещането на изгрева, това е времето, когато температурите са най-ниски и въздушните течения са благоприятни. Когато вече сте на мястото на полета, ще можете да видите балоните още на земята и да проследите цялостната подготовка. Това е времето за клишираните, но задължителни селфита и снимки.

Колкото и да не вярвате – кошовете са огромни и побират от 8 до 30, че дори и повече души. Винаги са с 5 отделения – по две от двете страни и едно в средата, от където пилотът управлява балона. За да се качите в коша, няма вратичка или подвижна стълба за удобство, а импровизирани въжени стълбички по самия него. Качването при всички е на 100% смешно, така че не се тревожете как ще изглеждате. Въпреки това искам да ви успокоя – всеки успява да се качи. Когато вече сте в коша, ви се прочита инструктаж за безопасност и ви се обяснява как се излита и каца. Има специфична процедура, в която ще участвате и самите вие. Не очаквайте пилотът да владее майчиния ви език. Ще говори на турски и английски (най-често развален). По време на полета няма да усетите, че летите. Всичко е много плавно, бавно и спокойно. Ще ви издигнат на около 850 метра височина, което е изумително и доста екстремно.

Ще видите страхотни природни богатства и ще получите информация за всяко от тях. Полетът е с времетраене 1 астрономически час, който минава доста бързо. Когато вече кацнете ще получите луксозна почерпка с шампанско и сок и, разбира се, сертификати с вашите имена.

И когато сте вече на земята, ще осъзнаете, че това са били най-добре похарчените ви пари, а душата ви дълго след това ще лети в облаците. Препоръчваме това да бъде завършека на приключението ви е Кападокия.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *