Много хора свързват Деветашката пещера чисто и просто като природен феномен, но малко от тях са чували, че към историята си тя е добавила и един много звезден момент – а именно използването й като снимачна площадка за една от най-големите холивудски продукции. Но затова малко по-късно. Нека започнем от самото начало и по точно – как да стигнете до пещерата.

Входа на Деветашката пещера

Пещерата се намира на около 15 км от град Ловеч и носи името на селото, до което се намира – Деветаки. За съжаление, единственият начин, по който може да стигнете до нея, е с кола. В една отбивка от пътя има импровизиран паркинг в тревата, където спокойно може да оставите колата си. При бариерата се намира охранителят, от когото може да си купите билети, марка и да си сложите по един печат в туристическите книжки. От тук до пещерата ви остава да изминете около 1 км.

Каменният мост над река Осъм, през който трябва да се премине, за да стигнете до входа на пещерата, е построен от екипа на филма „Непобедимите 2“, когато преди няколко години решава да снима някои от сцените на филма там. Преди него мостът е бил изграден от железни релси.

Каменен мост
Каменен мост, построен от екипа на „Непобедимите 2“

На пръв поглед отдалеко ще видите само една черна дупка, която не издава големите  тайни, които крие в себе си. Но веднъж прекрачили входа й, сами ще разберете за какво ви говорим. Това е една от най-големите пещери в България с дължина около 2 км и половина и височина – 60 м.

Зала „Олтарът“

Голямата зала, към която води и главният вход на пещерата, носи името „Олтарът“. В нея протича малка рекичка и е дом на голям брой животински видове, много от които са включени в Червената книга на България за защитени видове. Нещо повече – пещерата е едно от трите най-важни убежища в Европа за хибернация на прилепи.

Пещерата има и една по-малка зала, която обаче не е осветена, и достъпът до нея бива ограничен от началото на месец ноември до април. Причината за това се състои във факта, че от края на октомври прилепите започват да зимуват и светлината от фенерите на туристите само би ги раздразнила.

Вход към втората зала

Интересен факт е, че в миналото тук се е съхранявала храна от държавния резерв, а малко по-късно Деветашката пещера се е превърнала в засекретен държавен обект. Интересните факти, свързани с пещерата, далеч обаче не приключват тук: около 1950 г. пещерата се е използвала и като хранилище за петрол. И днес туристите могат да видят доказателствата за тази част от историята на пещерата както вътре в нея, след като се изкачат по стъпалата, така и отвън, близо при входа от стоящите цистерни.

Определено Деветашката пещера е един природен феномен, който си заслужава да бъде посетен не само заради внушителната му красота, но също и заради интересните факти, придружаващи историята му. С нетърпение очакваме да видим какво ще е следващото бележито събитие в историята на една от най-красивите отворени пещери в страната ни.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *