Забулен в живописната природа на буковите гори, близо до звука на разбиващите се кристални води на Драгалевската река се намира най-високият в Софийска Света гора манастир – Драгалевският. Дори и да сте го посещавали – сме сигурни, че все ще успеем да ви изненадаме с нещо. Затова нека изчистим съзнанието си и се подготвим за разходка сред един от най-красивите манастири в страната ни.

Драгалевска река

Драгалевският манастир „Успение Богородично” (старо име „Св. Богородица Витошка”) се намира в полите на Витоша, по пътя за хижа Алеко и Черни връх, на около 1 км. от едноименния квартал – Драгалевци. Може да стигнете до него по два начина: или с автомобил, или с градски транспорт – автобус № 93. При втория вариант е необходимо да слезете на спирка „Лифт Драгалевци“ и след това да повървите сред буковата гора и шума на прилежащата река около 10 минути, като следвате асфалтирания път.

Камбанарията на Драгалевския манастир

Оказа се, че манастирът има богата история, датираща още около XIV век. Наричан още „Царски манастир“, той е основан по времето цар Иван Александър, като е бил под прякото подчинение на патриарха и е бил освободен от данъци и тегоби.

Драгалевски манастир

В края на XIV век,  манастирът е опожарен при падането на София и края на Второто българско царско от османските турци. Въпреки това, обаче, почти сто години по-късно, софийски болярин намира смелост и издевателства разрешение от султана за подновяване дейността на малката църква в Софийската Света гора. Постепенно тя става център на просветителна дейност, в която се преписват и разпространяват някои от най-ценните християнски книжа.

Една бележита личност от българската история също бива свързвана с Драгалевския манастир – Васил Левски. Многократно, при учредяването на Софийския комитет, Дяконът нощува в него, като именно там, освен че разпространява народното дело, той успява дотолкова да докосне игумена  на манастира – Игнатий – с думите си, че по-късно той става част от Първата българска легия, начело с Георги Раковски.

Днес манастирът е женски и представлява комплекс от малка църква за извършване на християнски ритуали, жилищни сгради и стопанска част, а в миналото е имало и килийно училище. Встрани от църквата има камбанария и няколко гроба на жени, посветили живота си на християнската вяра.

Жилищни сгради
Църква в комплекса

Разбира се, през уикенда посещаемостта на манастира е голяма и е много вероятно да попаднете на кръщене или сватба. Въпреки всичко, може да комбинирате посещението си с изкачването на първенеца на Витоша, или пък да посетите манастира, за да се насладите на уединение сред красивото спокойствие на планината.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *