Предстои ни една разпускаща, разнообразна и изключително приятна разходка из красивата природа на западната част на Софийската котловина. Ще ви разкажем за нашите впечатления от три не толкова популярни места, намиращи се съвсем близо до София, в красивия Драгомански район.

Драгоманско блато

Първото място, което може би леко излиза от графата на не толкова популярните, е Драгоманското блато, защото за него вероятно всеки е чувал.

Намира се до град Драгоман, на около 40 км. от София, и е най-голямото карстово блато в България. Когато пристигнахме там, се срещнахме случайно с двама служители от БАН, които наблюдаваха размножаването на редки видове птици.

За да се разгледа блатото, се използват специално изградени мостчета, а също има и кула за наблюдение на птиците, която няма как да пропуснете. Но за да бъдем честни, когато ние бяхме там, почти всичко беше разрушено.

Въпреки окаяното състояние на моста и опасността, която той криеше, ние решихме да преминем по него, с повишено внимание, но след нас имаше група, която нямаше същия успех – едно от момчетата се разхлади в зелените води, където, според служителите от БАН, дълбочината е до 5 м.

Край блатото се намира Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“, където можете да наемете бинокъл за наблюдение на изключително интересните видове птици, надхвърлящи 240 разновидности само срещу 4 лв. на човек, а също може да си заплатите беседа за пълна информация срещу 5 лв.

Срещу блатото се простира красивата Чепън планина, където се открива панорамна гледка към цялата площ на мочурището.

Панорамна гледка към най-голямото карстово блато в България.

Следващото място, на което се отбихме, е Алдомировското блато. То също е карстово блато и се намира в близост до град Сливница. Мястото е защитено и се поддържа с основна цел храноснабдяване на разновидностите от птици в района.

Алдомировако блато

На пръв поглед това място не представлява някаква особена забележителност или нещо кой знае колко впечатляващо, но носи такова спокойствие и свежест, че ти се иска да останеш там с часове и просто да гледаш хоризонта. А това може да стане най-добре от кулата за наблюдение, която се намира срещу блатото. От нея се открива изключително живописна гледка.

Кулата за наблюдение на Алдомировското блато
Кулата за наблюдение на Алдомировското блато

И Драгоманското, и Алдомироското блато се намират на миграционния път на птиците, наричан “Via Aristotelis“, което е причина за голямото разнообразие на изключителни видове птици. Срещат се също костенурки, жаби, водни змии и тритони.

На отсрещния хълм се вижда голям надпис: “1885 – 2020 Съединение на България“. В тези местности са се водили едни от най-ожесточените боеве от времето на Сръбско – българската война.

“1885 – 2020 Съединение на България“

Последното място от кратката ни еднодневна разходка е може би най-впечатляващото от трите, а също така и не е особено популярно. Много малко хора знаят за съществуването на Пантеона “Майка България“, намиращ се в село Гургулят.

Пантеон “Майка България“

Величествената постройка представлява монумент, притежаващ формата на пресечена четириъгълна пирамида с внушителни размери: височина около 20 метра и ширина от всяка страна около 25-30 метра. Историята на мономента е пропита с болка, но възвеличава героите. В центъра на пирамидата има статуя на жена, символизираща „Майка България“, скърбяща за загубените чеда. Построен е в памет на загиналите в битката при Гургулят – селяни, доброволци, войници и офицери.

Пантеон „Майка България“ се намира в местността „Църквище“, на едно възвишение, което се вижда още от пътя към селото и от което се разкрива живописна гледка.

Мястото е страхотно за отдих, тъй като пред Пантеона има зелена площ, на която може да се поседне за почивка и наслада на гледката, откриваща се от хълма.

И на трите места, за които ви споделихме днес, не се ходи много: спираш автомобила и си пред обекта. Разбира се, ако искате да повървите и да удължите разходката си, можете да го направите около всяко едно от тях.

С много приятни емоции оставихме зад гърба си още няколко от красотите, които Родината ни предлага и с вълнение очакваме следващото приключение.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *