Сигурно сте чували, че всяка планина има свой дух и енергия, които предава на своите посетители и Рила не е изключение. Това, което е различното при нея е, че не ти решаваш кога да я посетиш – тя сама преценява кога да те допусне до себе си. И може би това е първият и най-важен съвет, който ще ви дадем: ако времето е лошо, когато я посещавате – то трябва да се върнете друг път, защото планината може да бъде непредвидима. За наш късмет, когато поехме по еко пътеката с 8-те моста по дефилето над р. Бели Искър, Рила ни прие с широки обятия.

река Бели Искър

Малко над Самоков, на около 70 км южно от София и на 4 км от едноименното село, се намира една от най-приятните и добре поддържани еко пътеки у нас – Бели Искър, носеща името на реката, покрай която се извива. Не е необходимо да имате кой знае какъв опит и подготовка, за да се впуснете в този лек планински преход. Всичко, от което се нуждаете, е вода, лека храна и да отворите сетивата си, за да чуете историите, които планината има да ви разкаже. Защото с всяка една стъпка, която направите по еко пътеката, ви гарантираме, че ще се удивлявате колко прекрасна е природата и колко малки сме ние.

Мост № 1
река Бели Искър

В началото на еко пътека Бели Искър има малък паркинг, където да оставите колата си, а непосредствено след него ще видите и малък храм, където може да запалите свещ и да отправите своята молитва. На около 500 метра от него започва и самата еко пътека с първия от осемте моста, издигащи се над дефилето на реката. Тъй като не бяхме сигурни накъде ще ни отведе асфалтираният път, ако продължим само напред (защото той стига много далеч, отвъд самата еко пътека), спряхме да питаме една жена и това е едно от най-добрите решения, които можехме да вземем. Оказа се, че жената произвежда свой мед и конфитюр от най-различни плодове, и ни даде по една малка кутийка със сладката, за да се подкрепим със сили за прехода.

Малък параклис в началото на еко пътеката
река Бели Искър

От тук започна и първото ни преминаване по мост №1. Всеки един от мостовете носи различно име и по целия си път по еко пътеката общо взето вървите на зиг-заг – видите ли мост, пресичате от другата му страна. По цялото й протежение има много обособени места за сядане, където може да спрете за кратка почивка, да хапнете, или просто да се насладите на тишината и да вдишате силно от чистия въздух на Рила.

Ще разберете, че сте почти на финала на еко пътека Бели Искър щом стигнете до китния заслон сред високите дървета, който сме сигурни, че сте виждали на снимки в социалните мрежи, поради простата причина, че е много „инстаграмабъл“ (както се казва на чист български).

Заслон

Последен е осмият мост. Именно от него се открива и най-красивата гледка. Но с това разходката ви не приключва. Съветваме ви да продължите нагоре по асфалтирания път, който ще ви заведе до 2 места: първото е едно от скривалището на българските революционери по тези земи, а при второто направо ще си оближете пръстите – комплекс „Орлово гнездо“.

Скривалище на български революционери

Ако си мислите, че с това разходката и забележителностите на еко пътека Бели Искър приключват, то се лъжете жестоко. Дори напротив – предстои ви най-хубавата част. Щом тръгнете от Комплекса към паркинга, където сте оставили по-рано колата си, трябва да насочите вниманието си от лявата си страна. Табелката за панорамната площадка е почти скрита и шансът да я изпуснете (както я изпуснахме ние при изкачването) е голям. Като ориентир можем да ви кажем, че се намира малко след осмия мост. Видите ли табелката, ви остават около 10 – 15 минути леко изкачване, което със сигурност няма да усетите. Има и маркировка, така че със сигурност няма как да сбъркате пътя.

И ето, че в края на пътеката ще стигнете до гледка, която би могла да се мери, с която и е да е панорамна гледка към Алпите; гледка, която би накарала всеки пътешественик да онемее и да забрави да диша. Защото Рила е любов и има причина да те допусне до себе си в дадения момент. Просто трябва да те достатъчно търпеливи, за да й позволите да го направи.

Панорамна гледка

Когато се наситите на гледката, може да продължите по продължение на пътеката, а не да се връщате от мястото, откъдето дойдохте. Така отново ще се върнете на асфалтирания път, който ще ви отведе до началната ви точка. Общата дължина на пътеката е около 7 км., или иначе казано 3 часа вървене, като е подходяща за посещение почти през цялата година.

Мост № 8
река Бели Искър

Макар и лека като маршрут, еко пътека Бели Искър може да бъде и доста вълнуваща. Като, например, да изгубите маркировката и да решите да пресечете реката на грешното място. В следствие на което да се хлъзнете на някой от мокрите камъни и поведете цялата колона от туристи след себе си по грешния път просто защото те си мислят, че знаете коя е посоката. Но дори и тогава трябва да бъдете спокойни, че няма как напълно да изгубите посоката си, понеже „благословени са любопитните, защото те са онези, които намират приключения“.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *