В прегръдката на град Луковит и в сърцето на геопарк Искър – Панега се намира едно от най-красивите места в България, оцветено в невероятни и хипнотизиращи млечносини води.

Внушителни каменни форми, пленяваща дива природа и малки дървени мостчета, изграждат приятната атмосфера на дванадесет – километровата екопътека – „Златна Панега“.

Този рай сред дивата природа е една от най-посещаваните дестинации в България за 2020 година. Това не е случайно, защото екопътеката е с лек маршрут и е подходяща за хора на всякакви възрасти.

Геопаркът „Искър – Панега“ е изграден покрай пролома на река Златна Панега, откъдето идва и името му. Намира се само на 110 км от София и на 2 км от град Луковит.

Пред входа на парка има голям паркинг, където можете да паркирате автомобила си. Именно там е и началната точка на вашата разходка по екопътеката. На паркинга са разположени чешма, беседка, малка каравана, предлагаща храна и много информационни табели.

И така, време е да поемем по самата пътека. Още в началото ще имате два избора за маршрут, водещи до началото на пътеката.

Първият е главният вход, който е под формата на каменна арка и е с 5 мин. по-дълъг и по-стръмен от втория, който пък е съвсем лек и преминава през една полянка.

Главен вход на екопътеката

В началото на екопътеката ще имате възможност да изберете дали да се разхождате пеша или пък защо не да си наемете каяк или водно колело, с което да се движите по протежението на самата река. Ние предпочетохме разходката, защото има места, на които спирахме, за да се насладим на природата и да си направим снимки.

Бихме казали, че най-подходящото време за посещение на пътеката е късна пролет и ранна есен, тъй като през лятото е много горещо, а през зимата освен, че е студено, понякога реката приижда и залива някои от мостчетата.

Освен многото интересни мостчета и беседки, изградени за улеснение и отдих на туристите, ни направи впечатление красотата на млечносините води на реката. Цветът й се дължи на високия концентрат на калциев карбонат в състава й.

Пътят ни по екопътеката мина през входа на пещерата “Темната дупка“.

Въпреки че пещерата не е добре устроена и влизането й не е препоръчително, ние влязохме, за да подхраним любопитството си, но не видяхме нищо интересно. Дори напротив – беше изключително тъмно и се наложи да служим с телефоните си, за да видим къде вървим. В нея, обаче, изследователи са открили следи от човешко присъствие още от дълбока древност.

Пещера „Темната дупка“
Пещера „Темната дупка“

Екопътеката предлага на своите посетители красиви местенца за кратка почивка. На едно от тях се намира и самият край на пътеката, обозначен с надпис.

За нас беше интересно да научим нещо повече за реката и затова попитахме местните откъде извира тя. Ако трябва да сравним големите реки Искър и Тунджа със Златна Панега, определено ще кажем, че тя е по-малка и не толкова популярна, но изключително красива. Води своето начало от най-големия карстов извор в България – Глава Панега, който се намира край село Златна Панега.

Разходката ни по пътеката беше живописна, зареждаща и изключително приятна. За да се насладите и вие на тази красота не се нуждаеете от специална подготовка или екипировка, затова не отлагайте, а поемайте по “златната“ пътека.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *