Днес ще ви споделим за нашето леко комично посещение на чаровния френски град Нанси. Това е едно от най-забавните ни пътувания, изпълнено с много изненади и много, много, много приятен аромат на кроасани. Заедно ще се разходим из красивите улички на университетския град.

Решихме да пътуваме края на март, за да е по-топло и приятно за разходки, тъй като Нанси е град в Североизточна Франция и температурите са по-ниски. Първата изненада за нас беше, че освен сериозно ниските температури, в града валеше и сняг…

Местните твърдяха, че се случва изключително рядко, особено по това време на годината. Е, с по 2-3 пуловера облечени един върху друг се справихме със ситуацията.

Самолетните ни билети бяха до Люксембург, а от там пътувахме до Нанси с автобус.

Тези три дни, които си бяхме определили да останем там, бяха напълно достатъчни. за да разгледаме града. Започнахме разходката си от площада, смятан за един от най-красивите в света – „Станислас“.

Площад „Станислас“

Архитектурата, “прегърнала в своите обятия“ целия площад, е в класически стил с позлатени порти, изработени от ковано желязо. Тази красота е дело на Жан Ламур.

Останахме впечатлени от всички сгради, намиращи се на площада, а също и от богато украсените фонтани.

Фонтан

„Станислас“ е огромен по площ площад, на който са разположени много от емблематичните сгради на града. Там се намира и реставрираната „Арка на Хере“ или още наричана “Триумфалната арка на Нанси“. Тя формира връзката между „Place Stanislas“ и „Place des Carrieres“. Намирайки се при арката от едната страна, можем да видим кметството, а от другата – Правителствения дворец.

Триумфалната арка

Кметството е разположено изцяло в южната част на площада. Източната страна е заета от величествената опера „Лотарингия“ и най-известния хотел в Нанси, а срещу тях е и „Музеят на изящните изкуства“.

Кметството на Нанси
Най-известният хотел в града

Една от спирките ни на площада беше при Тулската катедрала на Нанси. Заслужава си да влезете вътре.

Тулската катедрала
Органът в катедралата

След площад „Станислас“ се отбихме за по една чаша горещ шоколад в едно от най-комерсиалните заведения в Нанси – кафето на артистите („Les artistes“). По-късно поехме към старата част на града. Тя е разположена буквално в сърцето на града и се смята за най-стария исторически квартал. Множество малки и криволичещи улички са част от него, а архитектурата… сякаш бяхме на снимачната площадка на филм за Средновековието.

На север от стария град се намира „Parte de la Craffe“, който е важен остатък от укрепленията на града.

„Parte de la Craff“

Ако сте любители на спокойствието, ви препоръчваме разходка покрай “Canal de la Marne au Rhin“.

Ние не се разхождахме по алеите на канала особено дълго, защото “приветливото“ време не ни го позволи и за да не замръзнем, отидохме на топличко в една сладкарница. Няма да лъжем – французите са царе на десертите!

Разнообразихме престоя си с вечерен концерт на една от най-известните балкански звезди – Горан Брегович, където танцувахме и се забавлявахме по нашенски.

Много е важно да ви споделим, че французите наистина знаят английски език, но нямат никакво желание да го говорят, особено с туристи. За сметка на това няколко заучени френски думи могат да ви отворят “Портите към Рая“.

Ние сме от хората, които се стремят максимално да се потопят в атмосферата на дадено място, а езикът е голяма част от нея. Знаехме да поздравяваме на френски, да благодарим, да се извиняваме и най-важното – да попитаме къде има тоалетна!

В последния ни ден в Нанси нямаше как да не ни се случи нещо интересно… Мястото, където бяхме отседнали, беше предварително запазено от нас чрез “Airbnb“, но беше станало недоразумение и следващите гости бяха дошли по-рано. Ние, разбира се, ранобудни, излезли на разходка из града за последно, не подозирахме нищо, но щом се прибрахме в апартамента, заварихме непознатите хора вътре, а куфарите ни прилежно сложени до вратата. За щастие, нищо от багажа не липсваше.

Абсолютно в реда на нещата, вдигнахме скандал и след около час говорене на 10 различни езика се разбрахме. След още един час вече хапвахме сладко тортички в една сладкарница и чакахме да стане време за шатъла, който трябваше да ни закара обратно на летището в Люксембург.

Из улиците на Нанси

Изненадите далеч не приключиха за нас. Тъй като беше късно вечерта, а полетът ни беше рано сутринта, за наша огромна изненада летището беше затворено, което беше като удар с мокър парцал за нас… Защо? Защото навън валеше сняг, ние бяхме уморени, гладни и умиииирахме от студ. Нашето обежище в следващите 7 часа стана тоалетната на подземния паркинг пред летището, която беше много голяма и топла…

След много премеждия и изненади запазихме хубавите моменти и аромата на току що изпечени кроасани с масло дълбоко в съзнанията си и се прибрахме благополучно у дома.

Винаги ще помним красивия град Нанси със своята уникална архитектура, а за несгодите ще си спомняме с усмивка. Както Рики Джървейс казва: “ Ако можете да се смеете пред несгодите, вие сте устойчиви на куршуми.“

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *