Питали ли сте се някога дали съществува място на мечтите? Някъде, където бихте имали също толкова силна връзка с небето, колкото със земята. Е, има такова място и то се намира в приказна Анадола. Множество природни забележителности, тайнствени подземни градове, необичайни скални образувания, стотици спиращи дъха гледки и едно много силно усещане за живот са само част от нещата, описващи Кападокия – Земята на красивите коне. Това исторически ценно място ще остане дълбоко в сърцата ви със своите често взимащи ума и дума гледки.

  В този блог ще ви разведем из така наречената ‘‘Земя на красивите комини‘‘, ще ви разкажем всичко, което трябва да знаете за местността, също кои обекти заслужават вашето внимание, а накрая ще ви дадем някои идеи къде можете да си направите хубави снимки.

Скални образувания

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА КАПАДОКИЯ

  Това е исторически значима област, намираща се в просторната турска област – Анадол. Областта Кападокия е известна със своите невероятни скални образувания, наподобяващи най-различни форми. Във вулканичните скали са издълбани множество храмове, домове и дори комплекси, датиращи още от византийско време.  Всички тези изумителни скални форми са вследствие на вулканично изригване преди хиляди години. Подобно на Луксор в Египет, тук в Кападокия има голям комплекс от музеи на открито, които също са защитени от ЮНЕСКО. Мястото е с много значима християнска история и поради това често е обект на религиозен туризъм, а също се смята, че там се е родил Свети Георги.

  Цялата местност е разположена на територията на градовете Невшехир, Юргюп, Каймъклъ, Аванос и Гюлшехир, а също интересен факт е, че от тук минава ‘‘Червената река‘‘, която е най-дългата на територията на Турция. Друг съществен факт и характерна особеност за Кападокия е изобилието на лозя. Ценителите на виното ще останат много доволни от вкуса на местните вина. Няма как също да пропуснем, че това място ще ви даде възможност да видите една магия с очите си. Полетите с балон са запазена марка на Кападокия. Това е единственото място в света, на което можете да станете свидетели на толкова много балони във въздуха по едно и също време. (Можете да прочетете повече за това преживяване ТУК)

МЕСТАТА, КОИТО ПРЕПОРЪЧВАМЕ ДА ПОСЕТИТЕ

 • Долината Зелве

Долината Зелве е една от най-известните долини в Кападокия. Намирайки се там, ще ‘‘ахнете‘‘ от удивителната красота на природата. Чудото, което очите ви ще видят, са останки от много стари скални църкви, жилища и гълъбарници, разпръснати на различни места, наподобяващи детските пясъчни замъци, които може би всички ние сме правили като малки. Долината е наричана още и ‘‘Долината на монасите‘‘ и ‘‘Червената долина‘‘. Дели се на три части, две от които са свързани с тунел от изоставени домове. Тук има около 16 запазени църкви, като най-голямата от тях е „Юзюмлю килисе“ или в превод – Църквата с гроздето.

 • Скалните църкви в Гюреме

Това е най-посещаваната атракция на територията на Кападокия. Представлява комплекс / музей на открито с около 10 скални църкви, в които могат да се видят скални рисунки от 900 – та година. Таксата за музея е около 25 TRL. До комплекса има пазарчета, на които се продават сувенири. От там можете да си купите от тези популярни автентични чалми (шапки).

Типична турска чалма

Колкото до самия град Гюреме тук се намират така известните комини на феите. Градът е много малък и спокоен. Ако сте фенове на прочутите местни килими – това е мястото, от което можете да си купите на добра цена.

Музеят на открито в Гюреме
 • Долината на любовта

Когато видите скалните образувания в тази долина, ще разберете защо се казва така! На пръв поглед е трудно да повярва човек, че формите не са човешко дело, а природен феномен, шега на природата. Формите на скалите наподобяват мъжки полови органи. Несъмнено ще ви бъде доста забавно и ще се питате дали това е истина 😊.

 • Розовата долина

Това е подходящо място за една много дълга пешеходна разходка. Подгответе си вода, удобни обувки и нещо, с което да запечатате гледките. Тази долина се намира между градовете Гюреме и Човушин. Характерна е с невероятния мек розов нюанс, който залезът оставя по скалите.

 • Аванос

Кападокия е популярна и като местността на керамичните съдове, но определено Меката е градчето Аванос. Тук магазините за керамика са с гъстотата на кафенетата по нашата ‘‘Витошка‘‘. Можете да се възползвате от безплатни уроци по керамика, ще ви бъде доста интересно.

Сувенири от Аванос
 • Подземният град Деринкую

Феноменални 20 етажа на огромен град под земята – страхотно приключение е да се озовеш в този подземен град. Някои от тунелите са доста тесни и не е подходящо за хора с клаустрофобия от тесни пространства. Из подземните етажи могат да се видят училища, водопроводни системи, жилища и храмове. Изумително е как градът е направен така, че жителите да не се нуждаят от нищо от външния свят. Има перфектна вентилационна система и е на дълбочина от 65 м. В никакъв случай не пропускайте това изключително място, което също е с входна такса от приблизително 20TRL. Вземете си по една допълнителна връхна дреха, защото температурата там е ниска.

 • Учхисар

Една от основните спирки на туристите е тук. Селцето е много популярно заради огромната скала, издигаща се над него.

Скалата над Учхисар

Едно време скалата е служела за замък. Може да се изкачите до върха й срещу отново входна такса от около 15 – 17 TRL.

В селцето има пазар за сушени плодове. Можете да си вземете от тях – доста са хубави.

Пазар за сушени плодове в Учхисар

НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ МЕСТА ЗА СНИМКИ

 • Sultan cave suites

Това е красив бутиков хотел, намиращ се в Невшехир. От покрива на този хотел се разкрива страхотна гледка към многобройните балони, излитащи по изгрев. Там може освен да се снимате и да хапнете от популярните богати турски закуски. Ако не сте отседнали в хотела, ще ви бъде малко по-трудно да поискате да се качите само за снимка, но не и невъзможно.

 • Gallerie Ikman

Това е мястото с многобройните и многоцветни килими. Намира се в Гюреме. Носи се легенда, че това е първата спирка на Аладин с вълшебното му килимче. Това е топ място за снимка. Хората са много любезни, но често се дразнят на туристите, които посещават магазина им само заради снимките и ако ви откажат, просто ги поласкайте, заговорете се с тях или в краен случай оставете няколко дребни лири и няма да има проблем.

Магазин за килими
 • Дърво на желанията

На много места тези дървета могат да се видят, някои са обсипани със сини очички и панделки, а други с керамични съдове. Тези сини очи се наричат още ‘‘Окото на Назар‘‘ или ‘‘Окото на Фатима‘‘. За тях има много интересни легенди. Освен задължителните снимки пред тях, можете и вие да закачите синьо око и да си пожелаете нещо.

 • Снимка до балон

Това са от задължителните снимки, без които не бива да се връщате от Кападокия 😊!

Най-подходящото време за посещение на Кападокия е през пролетта и есента, защото зимите са много студени, а летата сухи и горещи. Искрено ви пожелаваме такова приключение като нашето. Опознайте тази необятна земя на мечтите и се докоснете до духа на древните цивилизации. Когато се намираш на такова място, осъзнаваш, че човек е толкова малък пред величието на природата…

До нови срещи, скъпи читатели!

Гледката от скалата в Учхисар
Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *