Всички ние, скъпи читатели, не сме онова, което ядем, не сме и онова, което правим… Ние сме онова, в което вярваме! Нашата родина е пълна със свещени места, от онези, които не само са красиви, но и притежават специална енергия. В следващите редове ще ви разкажем за историите, криещи се зад стените на Земенския манастир, едно от тези емблематични християнски светилища.

Недалеч от град Земен, в подножието на Конявската планина, се намира красив и добре устроен манастирски комплекс, наречен Земенски манастир „Св. Йоан Богослов“. Църквата в манастирския комплекс е малка по размер, но изключително стара, а самият комплекс е изграден още през 11 век. Впечатляващо е как църквата е била опустошавана цели два пъти, но е изцяло запазена както отвън, така и стенописите отвътре.

Град Земен – един от най-малките градове в България

През 2004 г. Земенският манастир се превръща в Национален исторически музей. В църквата „Св. Йоан Богослов“ има изключителни редки стенописи за нашите ширини. Освен библейски сюжети на стенописите, има изографисани и ликовете на мъж и момче, чиито имена са Витомир и Стаю.

Земенският манастир не се обитава от монаси поради музейния си характер. Комплексът се състои от две свързани помежду си сгради, малка камбанария и църква по средата на голям двор.

В близост до Земенския манастир могат да се видят останки от средновековната крепост Землинград. През Второто българско царство е влизал в пределите именно на тази крепост – Землинград, която охранявала Земенския пролом на р. Струма.

Земенският манастир крие зад стените си няколко интересни легенди, които ще споделим с вас.

Едната от тях е, че според изследователи святото място дължи своята архитектура на култа към богомилите, които били привързани към храма. Смята се, че те пазели знака на българина в него, който на свой ред бил единственото нещо, можело да обедини всички религии в едно цяло.

Друга легенда разказва, че покрай град Земен са преминали и кръстоносците, които търсели храма на Соломон, уповавайки се на писмените знаци върху стенописите. Неслучайно хората свързват тези събития с това свято място, все пак то е изградено още през 11 век.

Хиляди туристи смятат, че в запазилото се архитектурно чудо, се крие хилядолетна загадка, а именно това е и причината за голяма част от посещенията на светата обител.

Манастирският комплекс носи толкова уютна и спокойна атмосфера, че човек може да прекара часове в тишина и смирение там. Освен отдих и уединение, манастирската обител е подходяща и за разходка, ние самите разгледахме и архитектурно-историческите ценности. За момента не може да се отсяда и нощува в манастира, но се обмисля това да се реализира.

Разходката до манастира може да се комбинира с посещение на язовир Пчелина и параклиса “Св. Йоан Летни“, а ако все още не сте прочели какво сме ви написали за тези места, може да го направите ТУК.

Земенски манастир „Св. Йоан Богослов“ определено си заслужава вашето внимание. С две ръце го препоръчваме на онези от вас, които се чудят кое да е следващото място, което да посетят.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *