Наричано ‘‘Черния ирис на Ориента‘‘, Кралство Йордания е дом на мюсюлмани, християни, бедуини, сирийски бежанци, палестинци и много имигранти. Вкусовете на всички тях се обединяват и оформят една доста интересна кухня.

Както в останалите мюсюлмански държави, така и тук мюсюлманите не консумират свинско месо и алкохол, докато християните не се влияят от тази тяхна традиция. Някои от жителите в северните части на Йордания не ядат морска храна, докато на други места хората се изхранват предимно с това. Синът на крал Абдула II учи в Москва и често на трапезата на йорданци присъстват традиционните за руската кухня супа борш и пелмени.

Въпреки че всяка религия и народ са внесли своите вкусове, корените на традиционната кухня в Йордания произлизат още от арабските бедуини.

В този блог ще ви дадем няколко предложения какво да опитате от кухнята на арабските бедуини, за да се потопите изцяло в атмосферата на това място.

КАКВО ДА СИ ХАПНЕТЕ В ЙОРДАНИЯ?

 • Мансаф (Mansaf) – това е най – най – най-известното традиционно ястие на територията на страната, останало от древните бедуини, които му дават името. Ястието е доста тежко, защото се приготвя от ориз, примесен със солидно количество домашен маргарин и кисело мляко. Звучи много странно, но не спираме до тук, защото към всичко това се прибавя и месо от камила (може да се замени с овче или говеждо месо). Трябва да отбележим, че ястието е празнично и приготвянето му си е цял ритуал. Ние останахме изненадани от факта, че се яде с ръце.
 • Уарак енаб (Warak enab) – много обичано ястие в страната. Познато за нас, тъй като наподобява нашите лозови сърми. Плънката е със специален дресинг и ориз с месо. Приготвят се в огромни керамични съдове, пълни със зеленчуци. Сигурни сме, че това ястие ще ви хареса.
 • Млухия (Molokhia) – Това ястие попада в нашия топ 10 за най-нестандартни храни. Произхожда от Древен Египет още от времето на фараоните, когато се е наричало ‘‘храната на царете‘‘. В Йордания ястието е внесено от палестинците. На пръв поглед не изглежда никак привлекателно, но има много хубав и силен аромат.
  Готови ли сте да разберете от какво се приготвя? Трева. Млухията е растение, от чиито листа се приготвя ястието, носещо същото име. Поднася се  под формата на супа и към него се добавят още пиле и ориз. Вкусът му е доста по-различен от вкуса на зелените супи, които ние сме опитвали тук, от спанак, коприва, лапад и др.
  Ако искате да опитате храната на царете, не бива да пропускате това традиционно йорданско ястие.
 • Муджадара (Mujadara) – доста здравословна храна, приготвяна с ориз и леща и много подправки. 
 • Скорпион Адас – това е много специална супа от леща, която е спасение за йорданците през зимата. Всяка жена я приготвя на семейството си, когато стане студено или има болен вкъщи. Разбира се, вкусът й е различен в сравнение с нашата супа от леща и това се дължи на подправките,  с които местните я подправят.
 • Макмура (Makmoura) – ястие, приготвяно още от древни времена. Макмура означава буквално ‘‘погребан‘‘. Приготвя се с варено пиле и лук, обвити (погребани) в тесто. Сервира се като торта – нарязано на триъгълни парчета.
 • Рашуф (Rashouf) – отново типично зимно ястие, приготвяно от кисело мляко, леща, брашно и пшеница. Може да ви го поднесат в комбинация с кисело зеле и зеленчуци.
 • Хумус – доста често йорданският народ консумира хумус, който си подхожда с арабски хляб.
  Трябва да ви признаем една тайна и тя е, че в Йордания приготвят най-вкусния хумус в света.
 • Канафа – вкусен десерт, който е любим на бедуините. Приготвя се с кадаиф, моцарела и шам фастък. В Йордания има много голямо разнообразие от десерти, но този за нас е един от най-вкусните.
 • Баклава – приготвя се в няколко разнообразни форми. Познат на всички ни вкус, силно олицетворяващ сладостта.

КАКВО ДА СИ ПИЙНЕТЕ В ЙОРДАНИЯ? Ще ви споделим много интересни факти за едни от най-популярните напитки, които се консумират в страната. Самите питиета не са нещо нестандартно, но са се превърнали в ритуални напитки за местните. Тези две напитки – чай от мента и кафе – са истински символ на гостоприемството в Йордания.

Смята се, че с колкото повече захар са поднесени двете напитки, толкова по-голямо уважение демонстрира домакинът към госта. Трябва да знаете, че не бива да отказвате напитките, защото се смята за неуважение.  
Друг интересен факт е, че никога не бива да духате питието си, защото според местните това е някаква магическа практика.

Към списъка си можете да добавите и лимонада с мента, която е изключително освежаваща напитка в топлите дни.

Ще останете изумени колко интересни навици и правила имат местните в Йордания. В някои заведения жените трябва да стоят в отделни помещения от мъжете, като на тях им се поднася отделно меню, което не съдържа алкохол. Прието е сервитьорите да им оставят по няколко динара на масата. Разбира се, не винаги и не навсякъде се случва това, но е интересно с какво могат да те изненадат.

Невероятно е също, когато усетите силните аромати на подправки из многобройните пазари на Йордания.

От сърце ви пожелаваме да посетите тази страна, символ на гостоприемството. Когато опитате от традиционната й кухня, вече официално можете да кажете, че сте се докоснали до това място. (За приказна Йордания можете да прочетете повече ТУК)

До нови срещи. 😊

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *