Скрит между 2 могили, на около 15 минутки пеша от с. Могила, обл. Шумен, се намира един малък, но много китен водопад – Шарлъка. Не знаем откъде произлиза името му, или пък дали може да се преведе, но пък е идеално място за разходка и отдих в хубав ден и тук ще разберете защо.

Водопад Шарлъка

Село Могила е едно малко село, разположено в район, богат на находки от времето на траките – има останки от три тракийски селища, а също и от крепост. Разбира се, римляните също са оставили своя отпечатък тук, като днес на места могат да се видят остански от стар римски път.

Началото на пътеката започва от центъра на селото, като по цялото й протежение ще видите табели, оказвайки пътеката към водопада, затова не се притеснявайте – няма как да сбъркате пътя. Ако пък все пак не се ориентирате, местните са много учтиви и с удоволствие ще ви покажат пътя.

През цялата ви разходка пътеката минава успоредно на една малка рекичка – Дерелик, която в един момент трябва да прескочите, за да не се отклоните от нея. Но не се притеснявайте – шансът да се намокрите е минимален (освен, ако не сте като нас, и не решите да пресечете реката много преди да е дошло времето за това – в такъв случай ще се намокрите мнооого). От другата си страна пък ще видите малки, симпатични къщички, които през пролетта за окичени от лилалия цвят на люляка.

Както ви споделихме, разходката продължава около 15 минути (около 1,3 км), като самият маршрут е много лек с леки изкачвания. Изключение правят последните 10 метра, които извървите, за да слезете до малката поляна, където се намира и водопад Шарлъка. Тези 10 метра са малко по-стръмни, но не са и невъзможни. Така че, стигнете ли дотам, не им позволявайте да ви спрат. По пътеката си преминете покрай „Лековитата чешма“, в случай, че забравите да вземете вода за пиене със себе си. Предполагаме, че можете да се досетите защо я наричат така.

Пътека към водопада
„Лековитата чешма“

Някои казват, че преди 4 години водопадът е бил много по-пълноводен и дори някои от местните са идвали тук, за да се охлаждат във водите му през горещите дни. Но макар днес да не е така, това не го прави по-малко чаровен. Дори напротив – придава му още малко тайнственост, защото според местните в непристъпните скали над него има още един скрит водопад, до който обаче обикновен човек не може да се качи просто защото няма път. Ако свиете вдясно на водопада, можете да видите и малкия каньон на рекичката до него.

Водопад Шарлъка

Разходката за водопад Шарлъка е идеалното място за разходка през уикенда, но тъй като е много кратка, ви съветватваме да комбинирате посещението му с някоя от близките забележителности в околността. Много скоро ще Ви споделим за някои от тях, които да прибавите към списъка си с места за посещение.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *