В началото на Стария град в Несебър, точно до входа на Археологическия музей на града, се намира един китен салон, в който открихме рая на сладоледите. И не, не става въпрос само за разнообразие от вкусове. Тук става въпрос за игра на въображението, в която действащото лице са креативността и майсторството, с което различните фигурки са изработени върху самите сладоледи. (Прочетете повече за Несебър ТУК.)

В действителност на човек му трябва много малко, за да се почувства специален: щипка добро отношение и някак сладоледът става дори още по-вкусен. И истината е, че ние действително се почувствахме по този начин. Да не говорим и за декора на Салона, който на чист български език е „инстаграмабъл“ и снимките на него стават още по-оригинални.

Ето защо решихме да ви запознаем малко повече с човека, който стоят зад сладките изкушения на Сладоледен салон „Клио“ – Тонка Стоянова.

1. Г-жо Стоянова, как се появи идеята за създаването на Сладоледен салон „Клио“ и кой стои зад нея?
Аз самата стоя зад идеята за създаването на Салона. Няколко години преди откриването му имах булченски магазин тук в Несебър, но един ден, може би около 1997 г., съвсем случайно докато разглеждах едно немско списание, попаднах на снимка на украсен сладолед. И си казах защо пък не?
Като цяло идеята ми беше да си отворя магазин, в който да се предлага само сладолед в най-различни форми и с най-различни вкусове. Днес смея да твърдя, че „Клио“ е един от първите сладоледени салони в страната ни.

2. А кога идеята за Салона се превърна в реалност?
Сладоледеният салон „Клио“ се превърна в реалност година след като ми хрумна идеята – през 1998 г. Първо избрахме мястото, където да го отворим – в сградата на Археологическия музей на Несебър – а заедно с него сякаш от само себе си дойде и името на Салона.
В миналото Несебър е бил гръцка колония, затова искахме с името, което изберем, да направим препратка към него. Според гръцката митология музите са били 7. Едната от тях се е казвала Клио и е била музата на историята и музеите. Ето защо се спряхме тъкмо на това име.

3. Колко вида сладолед могат да опитат посетителите на Сладоледения салон?
До началото на годината предлагахме близо 80 вида сладолед на своите посетители. Но заради възникналите форсмажорни обстоятелства този сезон ги намалихме до около 40 вида. И все пак една почивка не стига на посетителите да опитат всеки един от тях.

4. А какви други сладки изкушения биха могли да „изкушат“ посетителите?
Предлагаме голямо разнообразие от десерти – от мелби през торти, та чаак до плодови салати. Приоритет ни е здравословното хранене, тъй като част от посетителите ни имат различни алергии като напр. към лактоза.
Други десерти, които посетителите ни могат да опитат, са сорбета, приготвени от 100% съдържание на плодове, 3D десерти, семифредо (италиански десерт, който се приготвя със сладолед и мус), балонени гофрети със сладолед и различни лимонадени сиропи.
Лимонадените сиропи често предизвикват интерес у посетителите ни, затова ги предлагаме и в отделни шишенца, които те могат да закупят, за да си приготвят от напитката и у дома, или защо пък да не изберат като нестандартен подарък за някого? 

5. Каква е тайната за приготвянето на сладоледените шедьоври? Откъде черпите идеи за всеки един от тях, така че да са различни?
Тъй като Салонът ни е отворен само сезонно, използвам останалото време да се посвещавам на това да търся нови идеи и вдъхновения. Зимата често ходя на различни изложения, като най-често посещавам страните Италия, Румъния и Германия. Обичам да използвам предимно сезонни продукти и това е една от главните причини да не работя по строго определено меню. Сезонът на прасковите е – чудесно, значи ще направя сладоледен десерт с тях.
Основната ми опорна точка са българските десерти, в които включвам вкусове на роза, лавандула и разбира се, няма как да пропусна и смокините, тъй като Несебър е известен с тях – буквално можете да ги видите как растат из целия град.

6. А тайната съставка за заразителните усмивки, с които посетителите ви излизат от Салона?
Не бих могла да кажа, че имаме някаква тайна съставка. В Салона ние не работим – ние се забавляваме. Всеки път щом влезе нов посетител, подхождаме индивидуално и се стараем да осъществим близък контакт с него. Стараем се да му зададем правилните въпроси спрямо неговите предпочитания за вкус и му предлагаме това, което смятаме, че ще се доближи най-много до него. За нас е важно посетителите ни да останат доволни и наистина да попаднат на точния вкус, а не просто да им продаваме сладолед.
Смятаме, че за нас това е правилният подход да накараме клиентите си да се почувстват като у дома си – мястото, където не трябва да се притесняват ако окапят дрехите си със сладолед. Негативни хора винаги ще има – важно е да намериш правилния подход, за да не им позволиш да ти повлияят.

7. Какво е нещото, което Ви отличава?
Смятам, че на първо място това е опитът. Салонът ни е отворен от 1998 г. и от тогава до сега сме се променили много. Сладоледът е като дрехите – има си своя собствена мода, която се стремим да поддържаме.
За нас е много важно и мнението на посетителите ни и самият факт, че печелим тяхното доверие е нещото, което ни мотивира. Много често ми се случва да черпя идеи от самите тях. Буквално през годините съм се научила да правя сладолед от всичко, като смятам, че най-важната съставка е любовта към това, което правиш.

8. Само през лятото ли могат да Ви посетят любителите на сладкото?
За съжаление – да. Няколко години подред сме се опитвали да отваряме Салона и през зимата, но Несебър е курортен град и през зимата почти нямаме посетители.
Въпреки това, обаче, сме разширили периода, в който посетителите на курорта могат да ни идват на гости: отворени сме за тях от началото на април до средата на ноември. През останалото време, както Ви казах, се посвещавам на това да черпя нови идеи за следващия сезон.

9. Ако можехте да го опишете с няколко думи, какво за Вас е лятото и с какво го свързвате?
Работа, работа и… сладолед, разбира се 
Лятото обичам да излизам на терасата на Салона и просто да наблюдавам слънцето и морето – някак е зареждащо. Заедно с това, лятото е периодът, когато много мои приятели идват да ни посетят и често ми казват: „Едва дочакахме да дойде лятото, за да дойдем и да си купим от Вашия сладолед.“ А от това по-хубаво нещо не бих и могла да си пожелая.
Много е важно човек да намери своето призвание – защото именно тогава върши нещата с любов. А това винаги се забелязва от посетителите.

Няма какво толкова да му мислите – грабвайте приятели, семейство, домашни любимци и право към Сладоледен салон „Клио“ в Несебър.

Не съществува такова нещо като „неподходящо време за хапване на сладолед“, а още повече пък за изпробването на нов сладоледен шедьовър.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *