“Коледа е ден на смисъл и традиции, специален ден, прекаран в топлия кръг на семейството и приятелите.“ Тези думи на Маргарет Тачър описват из основи същността на най-святия празник за всички християни – Коледа.

Освен аромата на канела, мандарини, запалени комини, коледни бисквитки, освен лампичките, украсата, елхата, топлината и снежнобелите улици, има едно много важно нещо, което допринася за нашето празнично настроение, и това е именно честването на тези прекрасни празници.

Първият най-важен ден е Бъдни вечер. Според обичая вечерята трябва да е постна както всички знаем, тъй като този ден се пада 40-ти и последен от коледните пости. До тук ви споделяме все неща, които знаете, но сега ще ви разкажем нещо, което може би не сте чували и това е защо всъщност се пости покрай тези празници. С голямо любопитство се разровихме и открихме, че постите се спазват още от миналото и дори са били много по-строги, но се правели в името на това, Божията майка да роди по-лесно.

Смята се, че Богородица е родила именно в нощта на Бъдни вечер и е съобщила за това на следващия ден. От тук тръгва и обичаят с коледарите, чиято роля била да известят благата вест.

Хората вярват, че точно в 00:00 часа небето се отваря и всеки може да си пожелае нещичко, а на силно вярващите желанията се сбъдват.

Според друго твърдение се смята, че в същата нощ младите момичета сънуват момчето, за което ще се омъжат.

Вторият ден от празничните дни е именно Коледа или още наричан Рождество Христово. На този ден всичко, което трябва да искаме е да бъдем изпълнени с вяра и любов, близо до семействата си. Подаръците, наред с белобрадия старец, който ги носи са символ на празника.

В духа на тези светли празнични дни ви желаем много доброта, семеен уют, любов и топлина.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *