„През 1388 г. зимата била люта. В гордата и непристъпна крепост Овеч бумтял любогреен огън, чийто опияняващ дим излизал на малки струйки от комините и прибулвал като с воал крепостта. А долу в подножието й, бил спрял отряд от 5000 добре въоръжени турски конници. Дълго време началникът на крепостта не искал да ги пусне да се стоплят. Но снегът натрупвал все повече и затова се смилил и ги пуснал в крепостта. Късно през нощта те нападнали спящите и нищо не подозиращи защитници на Овеч. Една по една завладели всички кули и така безславно паднала недостъпната и почти непревземаема крепост.“

Гледка към Провадия от крепост Овеч

Високо над гр. Провадия, на плато „Калето“, се издига непревземаемата крепост Овеч. Средновековната крепост е издигната още по времето на византийците, но разцвета си бележи през Второто българско царство. Интересно е, че различните народи наричат крепостта по свой си начин. Така например за византийците крепостта е Проват, за българите Овеч, а за турците – Таш Хисар.

Крепостта се е смятала за непревземаема заради стратегическото си местоположение и поради факта, че от четирите си страни е обградена от високи каменни кули. Най-известната забележителност на крепостта е дървеният мост, който често бива оприличаван на малък вариант на Великата китайска стена. Неговата функция е била да свързва северната крепостна порта със съседното плато – „Табиите“, където днес се издига висок кръст.

Северна порта на Овешката крепост

Самият мост е дълъг около 8 метра, като в миналото е бил подвижен, за да може при нужда да бъде прекъсната връзката между крепостта и съседното плато. Според една от легендите под крепостта има няколко пещери, където се е намирал и хранителният запас на войниците. Първоначалната функция на крепостта е отбранителна и скоро тя се превръща във военен център.

Северна порта на крепост Овеч

Крепостта е превзета през 1388 г. – годината, за която се отнася и легендата в началото на разказа ни. Според историята между двете страни – българи и турци – е сключено примирие, което обаче вторите решават да не спазят и да атакуват крепостта късно през нощта. През 1444 г., Овешката крепост е разрушена из основи при нападението на Владислав Варненчик над турците.

До Овешката крепост може да се стигне по два начина:

  1. Първият вход е от към източната порта на крепостта. Очаква ви леко изказване по каменни стълби. Именно това е и пътят, който ние избрахме.
Източен вход към крепостта
Каменни стълби към източния вход

2) Вторият вход започва от Историческия музей в Провадия, като отново ви очаква изкачване, но този път по метални стълби. Този вход е от към западната порта на Овешката крепост.

Западен вход към крепостта

По време на цялата си разходка ще бъдете заобиколени от панорамна гледка към град Провадия – както докато минавате по дървения мост, така и докато обикаляте по платото, където някога са се издигали четирите крепостни кули. По цялата площ на платото има няколко кладенеца, останки от една основна църква, а също и навес с пейки, където може да си починете след обиколката, да се скриете от жаркото слънце през лятото или просто да седнете и да се насладите на спокойствието, което мястото носи. При ясно време може дори да чуете и преминаващия влак за Варна.

Панорамна гледка към Провадия
Панорамна гледка от дървения мост

Препоръчваме ви да се качите и на малкото хълмче, където някога е била южната порта на крепостта. Може би от там се вижда най-красивата панорамна гледка към Провадия.

Панорамна гледка от хълма на „Калето“

Та, защо ви е да ходите в Китай, за да видите Великата китайска стена, когато можете да отидете до Провадия и да видите нейния умален вариант напълно безплатно?

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *