Кипър, наричан oще островът на Афродита, е страна, в която може да потънете в безвремие и спокойствие.

Благодарение на средиземноморския си климат, островът е известен с голям брой слънчеви дни, което благоприятства за почти целогодишното посещение от туристи. Несъмнено най-голямото богатство за кипърци е безкрайно чистата вода, а също и красивите плажове.

Не можем да опишем с думи колко пречистващо и свежо е да плувате в тази част на Средиземно море.

Кипър е разположен изцяло в Азия. Държавата е богата  на забележителности, разнообразен релеф и красива природа. Дели се на три части – Република Кипър, Севернокипърска турска република и британските военни бази Акротири и Декелия. Както следва от това деление, говоримите езици тук са гръцки и турски, че дори и на английски ще ви разберат, защото в миналото страната дълги години е била британска колония. Тъй като страната се дели на гръцка и турска част, валутата е съответно евро за гръцката и лира за турската част.

Предимство е, че републиката е част от  Европейския съюз от 1ви май 2004г., което ни дава право да пътуваме до там само с лична карта. Задължително обаче, е наличието на задграничен паспорт в случай, че решите да посетите турската част, тъй като се преминава през вътрешна граница.

Най-големите градове в страната са Никозия, която е и столица на страната, Ларнака, Лимасол и Пафос, като всички те се намират в гръцката й част.

Кипър се смята за една от най-роматичните дестинации в света. Това се дължи от части на легендите, които се носят на острова за богинята на любовта – прекрасната Афродита. Една от тях гласи, че невероятно красивата Афродита, наричана още Венера, се е родила в един от заливите на Пафос от пяната на водата. Местните разказват също, че тя се е появила на брега в огромна мида, непосредствено до скалата Петра, която  днес е една от забележителностите на острова.

Пафос

Ако се качите на скалата и вълнението е много силно, ще видите как разбиващата се в скалата пяна образува формата на сърце.

Скалата на Афродита, където водата се разбива под формата на сърце.

Според друга история пък тук се заражда една много силна любов,– тази между Клеопатра и Антоний. Марк Антоний бил толкова влюбен в красивата египетска кралица, че в знак на обичта си й подарил остров Кипър, за да отразява нейната неземна красота.

Местните са топли, усмихнати и щастливи, въпреки, че носят в съзнанието си нотка на горчивина по изминалите времена, когато са загубили земята си. Характеризират се с патриотичен дух и родолюбие. Работят от 9:00 до 13:00, после дълго почиват и пак започват работа в 16:00 до 18:00 часа.

Нощният живот е развит предимно в Никозия, Ларнак и Агиа Напа. Страната е богата на цитрусови дръвчета, а също и на един изключително вкусен плод от цвета на кактуса – кактусова смокиня.

Кактосов плод – „Бабутса“

При посещение на страната не бива да забравяте факта, че движението в Кипър е обратно на нашето, шофьорът управлява от дясната страна, както е във Великобритания. Това се дължи на факта, че в миналото Кипър е бил нейна колония. Внимавайте от коя страна се оглеждате преди да пресечете!

През летния сезон температурите са изключително високи и не е препоръчително да се разхождате дълго през деня, това е и причината за обедната почивка на повечето магазини и заведения.

Из улиците на Никозия

Столицата Никозия  е спокоен и красив град.  Известен е с голямата си стена, която го разделя на гръцка и турска част, като дори в центъра на града има граничен пункт през, който можете да преминете пешеходно.

Из улиците на Никозия…

През лятото градът е по-пуст, тъй като това е отпускарският сезон и местните почиват по курортите. Тогава и нощните клубове не работят. Когато посещавате столицата на Кипър ще се учудите на голямото спокойствие, което е заляло всички. Никой не бърза за никъде, животът се носи из красивите улици на града като спокоен летен вятър, а хората се наслаждават на времето, което прекарват един с друг.

Бихме казали, че сме много впечатлени от факта, че в Никозия изкуството е навсякъде – по улиците, в жилищата и заведенията.

Галерия в Никозия

От сърце ви пожелаваме да посетите Кипър, да опитате от вкусната храна, да плувате в чистите води на острова и да станете част от вибрацията на нощният живот.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *