Родината ни е богата на природни и културни забележителности. Колкото повече пътуваме, толкова повече се изненадваме от красивите места, които България притежава.

Тук ще ви разкажем за едни интересни местенца край град Луковит и село Карлуково, за които много хора не са чували.

Златен парк
Каменни къщи

В един септемврийски топъл ден се отправихме на разходка до екопътеката “Златна Панега“ без дори да подозираме на колко места ще се отбием след това и колко интересни неща ще научим за местността.

За нас винаги е било важно да комуникираме с местните, за да научаваме повече за мястото, на което се намираме. Този път срещнахме едно младо момиче, което се занимаваше с рисуване на карикатури, които пък продаваше пред екопътеката. Тя ни разказа за двама съпрузи, които правят чудеса за туристите без да искат възнаграждение в замяна. Това са Ачо и съпругата му Петя (така ги нарече тя). Двамата изграждат туристически атракции, а ето и някои от тях:

  • Информационен център – намира се до паркинга на пещера “Проходна“, между село Карлуково и град Луковит. Преди да я реставрират и превърнат в информационен център къщата е била стара спирка пред срутване.

Къщата е винаги отворена и всеки може да влезе в нея, за да прочете повече за забележителностите в района.

Мястото е наричано “най-малката библиотека в света“, поради наличието на една единствена книга в него, но не каква да е книга, а може би най-голямата, която сме виждали някога.

  • Плаващата къщичка – изключителна атракция, която отново двамата съпрузи изграждат и пускат във водите на река “Златна Панега“.
Плаващата къща

Идеята им е да популяризират екопътеката, за която ви разказахме в предишния си блог и можете да прочетете повече ТУК.

Къщичката е лично тяхна, но разбрахме, че ако някой ги помоли да се качи на нея – не отказват. Ние не успяхме, защото къщата вече плуваше далеч от брега.

В момента там има една по-малка каменна къща и една по-голяма каменна сграда на 3 етажа.

Доколкото ние разбрахме в голямата къща ще бъдат изградени стаи за нощувка.

Наоколо е приятно, има пейки за отдих и много разнообразна растителност. Когато ние отидохме, нямаше хора и беше толкова спокойно, че ни се прииска да поостанем там за по-дълго.

  • Каменните къщи – намират се съвсем близо до жп гара Карлуково. Къщите са общо 2 и са частна собственост на същите хора, които, обаче, допускат туристи, за да разгледат. Не се отдават под наем, но можете да си направите снимки в красивия двор.
  • Провъртеник – по пътя за къщите ще видите един изключителен скален феномен в скалите отсреща.

Интересната перфектно кръгла дупка в скалата се нарича “Провъртеник“. Ние не успяхме да отидем до нея, но знаем, че се стига до там от хижа “Провъртеник“.

Освен всички тези красиви неща, Ачо и Петя организират и фестивала на Слънцето, в който се включват всички любители на българщината.

  • Манастирът “Св. Никола (Глигора)“ – истински духовно място, разположено в скална ниша в местността Долни Глигор, за което отново се грижат Ачо и Петя. За да достигнете до светата обител, е необходимо да изкачите някъде около стотина стъпала. Манастирът се намира някъде на около 2 км от с. Карлуково и е един от 12-те подобни в местността.

Адмирираме действията на тези двама души, които правят толкова много за мястото, на което живеят и ни карат да се замислим над това, което ни заобикаля и с какво ние допринасяме за своето родно място. Останахме впечатлени от местността и прекарахме един различен и интересен ден.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *