Днес ще ви отведем на разходка в парк – комплекс “Камбаните“, намиращ се в землището на с. Бистрица, в непосредствена близост до Бизнес парк – София и кварталите Младост и Симеоново.

Преди да посетим парка проучихме с каква цел е изграден и каква е неговата история. С изненада открихме, че той е посветен на най-чистите създания на тази земя – децата. Официалното му име е “Международен парк на децата от света“. Открит е през 1979 г. по желание на Людмила Живкова по повод домакинството на България на Международната детска асамблея “Знаме на мира“, провеждана под егидата на ЮНЕСКО.

Още на първата асамблея са поставени 68 камбани от различни държави, а участие в нея вземат деца от 79 държави.

Останахме впечатлени от високият в средата на парка монумент, който се състои от 4 вертикални пилона, сочещи четирите посоки на света. На върха му бетонените пилони образуват перфектна сфера – символ на планетата Земя. В тази куха сфера са поставени спираловидно 7 камбани, които пък символизират мира по Земята, а също и седемте континента.

Мястото е подходящо за абсолютно всякакви възрастови групи. Често паркът е посещаван от семейства с деца, но камбаните са разположени на високо и е трудно да бъдат достигнати и ударени от мъниците. Ние, обаче, ще ви споделим една хитринка. Някои от камбаните имат дупки в езиците си и с помощта на предварително подготвено от вас въже, може да направите щастливи своите деца.

Разбира се, най-голямата атракция в парка са самите камбани, които са с най-различна големина. Почти под всяка от тях е обозначено от коя държава идва.

Паркът е поддържан и охраняван, а пред него има паркинг, където можете да паркирате своите автомобили. Намирайки се там, ще бъдете заобиколени от разнообразна растителност, за която отново има пръст Людмила Живкова.

Едва ли някъде другаде ще имате възможността да видите толкова много и различни камбани, всяка от които пее своя собствена песен.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *