От време на време всеки един от нас има нужда да му се припомни, че детето в него все още е там и трябва да бъде пускано на свобода. Да си позволим да се удивяваме на малките неща, които ни заобикалят, а също и да бъдем любопитни към онези, които не познаваме. Затова ни позволете да извадим детето във вас и да го потопим в един свят на излюзии, където всичко, макар и нелогично и граничещо с магията, има своето научно обяснение.

Музеят на илюзиите във Велико Търново е една от многото забележителности, които трябва да посетите в старата столица (за „Музея на илюзиите“ в София може да прочетет ТУК).Намира се на главната улица в Стария град и със сигурност ще минете покрай него по пътя си към останалите забележителности на града. Знаем, че един уикенд никак не е достатъчен да се обходи целят град, но пък час и половина са напълно достатъчни да оставите проблемите си настрана и да се насладите на една забавна среща между науката и креативността.

Нека започнем от там, че посещението на Музея е изключително бюджетно: 12 лв. – цена за възрастен, 9 лв. – за учащи и пенсионери и семейни билети по 35 лв, като билетът важи за експонати, разположени на 3 етажа. Общо експонатите са около 90 – комбинация от оптични и физични излюзии, някои от които определено биха ви накарали да се замислите за момент и да си зададете въпроса: „Как е възможно това“? Хубавото е, че към всеки един от тях има и обяснение, за да видите „ето как е възможно…“.

Типично за Търново и неговите прочути тераси, за да започенете от първия етаж на Музея, трябва да слезете един етаж надолу. Още по стълбите ще ви посрещне 3D излюзията с Алберт Айнщайн, онова готино магнетично кълбо, чиито електрически импулси следват пръстите на ръката ви при допир, а също и фотостена, където при светлина се запечатва фигурата на тялото ви и с още малко светлина може да създадете неразпознаваем образ.

На втория етаж ще откриете така известната обърната стая, в която стават и едни от най-интересните снимки. Но не по-малко интересни са и стаята с огледалата и очилата, които ви дават 360-градусова гледка на Търново преди много години, за да се опитате да намерите приликите с днешния облик на града.

Обърната стая
Гледка към Търново от Музея
Стаята с огледалата

Третият етаж ще ви потопи в други интересни илюзии, като оптичната измама със стола, потъващия под и стаята за покер, в която се съревновавате срещу самия себе си.

Потъващ под
Покер стая

Хубавото е, че на всеки етаж има поне по един гид, който или ще ви разкаже малко повече за експоната, или пък ще ви съдейства за това да направите си още по-интригуваща, без да се притеснявате, че ако сте повече хора заедно, един ще трябва да отсъства от снимката, за да снима.

Вярно е, че за някои от експонатите трябва да вложите малко повече въображение. Съветваме ви да оставите предразсъдъците още при влизането си в Музея и наистина да си позволите да се отпуснете и да се забавлявате, ако трябва дори да се превърнете в малки откриватели, които илюзиите наистина са успяли да заблудят поне за момент. Магията наистина е около нас, но понякога трябва да спрем да се опитваме да я хванем и докоснем, а вместо това трябва просто да се оставим в ръцете й, за да ни завладее и да ни отведе на най-чудните места.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *