Казват, че, за да усетиш автентичния дух на една страна при първото си посещение в нея, то първото място, което трябва да посетиш, е нейната столица. Затова и първата ни среща със Северна Македония беше не къде да е, а в Скопие.

Тъй като пътувахме с кола, решихме да я оставим на паркинг, откъдето да продължим разходката си из столицата пеша. Намерихме един платен общински паркинг близо до Музея на гр. Скопие, който в миналото е бил Старата железопътна гара. (Цената на паркинга беше около 120 денара за 2 ч., затова го препоръчваме.)

От паркинга започнахме своята обиколка, като се отправихме към площад Македония. В една от страничните  улички по търговската улица на Скопие има бронзов бик (сигурно се досещате какво трябва да погалите за късмет…), а по-малко по-надолу се намира  и Къщата мемориал „Майка Тереза“.

Главната улица на Скопие
Къща мемориал на „Майка Тереза“

Няколко метра по-късно стигнахме и до площад Македония, в центъра на който има голяма статуя на Александър Македонски, която пък е в непосредствена близост до Триумфалната арка на града. Направи ни впечатление, че по целия център на Скопие има разположени множество статуи на известни личности, които се смятат за македонски: Кирил и Методий, цар Самуил и Юстиниан II са само част от тях.

Площад „Македония“
Статуя на Александър Македонски

За да се стигне до Стария град на Скопие трябва да се мине по Каменния мост на града над река Вардар, като от двете страни на моста са разположени статуите на Даме Груев и на Гоце Делчев на кон (интересен факт е всъщност, че нито един от двамата не е яздил кон през живота си).

Каменен мост над р. Вардар

Продължихме по пътя си към Скопското хале, но преди това нямаше как да не се отбием през православната църква „Св. Спас“, където се намира саркофагът на Гоце Делчев. Входната такса за църквата беше 60 денара на човек (което е грубо около 4,00 лв.). Почетохме останките на българския революционер и поехме по малките улички на Стария град, които да ни отведат до най-голямата забележителност на Скопие.

Смята се, че първоначално Скопие е град – крепост с тракийски произход. Затова като последна забележителност в града посетихме „Скопското кале“. Входът към средновековната крепост е свободен, но при желание има опция за наем на екскурзовод (около 300 денара). От  крепостта се открива панорамна гледка към град Скопие и река Вардар.

„Скопското кале“
Панорамна гледка към Скопие от „Скопското кале“

След като на налюбувахме на гледката, тръгнахме към паркинга за колата.

Общата продължителност на обиколката в централните части на Скопие е около 3 часа или това са 6 км от паркинга, където оставихме колата до крепостта на града и обратно.

Притиснати от времето, хапнахме по 1 пица от търговския център, който е в близост до музея на Скопие, и по петите на залеза, се отправихме на запад към следващата дестинация, която ни очакваше.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *