‘‘Добро дошли!’‘ – Това са думите, които ще прочетете на влизане в Република Сърбия.

Днес ще ви предложим едно страхотно място за разходка, почивка, риболов и обяд, което можете да посетите само в рамките на един ден. Съчетание от аромат на сръбска скара, чист въздух и уникални пейзажи, Власинското езеро е перфектното място, където може да избягате от монотонното ежедневие.

Пътят до природния парк е изключително лек и приятен. Намира се на 100 км. от София и само на 20 км. от сръбската граница – Стрезимировци. Поради огромната площ, която езерото заема, е хубаво да споменем, че най-лесния достъп до него ще имате от югозападната му страна, откъм село Власина Округлица. Пътят заобикаля езерото и е изключително приятно да му се наслаждавате докато пътувате.

Въпреки че езерото е изкуствено, назад в историята на това място е имало торфени блата, но вече няма следа от тях. През зимата водата замръзва поради височинното местоположение на местността – 1200 м. надморска височина. В езерото има невиждани никъде другаде по света плаващи острови, които са най-голямата атракция за туристите. Местните собственици на лодки провеждат половинчасови обиколки до тях.

Е, няма как да не споменем, че мястото е рай за любителите на риболова. Има над 18 вида риба, част от които сом, пъстърва, костур, клен и щука. На място се предлагат карти, като дневната е 10 Евро, а седмичната – 20 Евро. Тук е моментът да ви споменем, че не е необходимо да се занимавате да обменяте пари, тъй като местните работят както с евро и динари, така и с левове.

Около езерото е пълно с вили, хотелчета и къщи за гости, в случай, че решите да останете за по-дълго време. Наоколо е приятно и подходящо за разходка, тъй като пътят около езерото е добре поддържан и през няколко метра има пейки, на които може да поседнете и да се насладите на пейзажа. Едно от най-хубавите неща е, че къпането в езерото е напълно позволено и през летните месеци става за плажуване.

Нека поговорим и за едно от най-важните неща за човека, а именно храната.

Много от туристите “отскачат“ до това красиво място само за да хапнат, да се разходят и после да поемат обратно към вкъщи. Истината е, че тук е рай за чревоугодниците. Ако си затворите очите за миг, докато почивате край езерото, ще усетите характерния, завладяващ всички сетива, аромат на скара, който ви привиква към себе си…

Вешалици, плескавици, ущипци, лютивка и домашна сливовица ви очакват на всеки ъгъл. От едната страна на езерото са разположени много ресторанти и капанчета, където ще бъдете изключително добре обслужени от любезните сервитьори, които спазват сръбските традиции за гостоприемство. Те дискретно стоят в близост до масата ви , винаги готови да ви поднесат още гозби.

Не бива да забравяме една много важна група от обществото, за която също има нещичко тук, и това е групата на купонджиите. Освен за почивка и развлечение, това място е топ за луди купони! Сред заведенията за хранене има както спокойни места, така и такива, в които има жива музика и често гостуват известни сръбски изпълнители. Забавлението с балкански ритми е гарантирано.

Власинското езеро е изключително красиво и приятно местенце, в което има по малко за всекиго.

А с вас скъпи читатели, казано на сръбски: ‘‘Видимо се ускоро‘‘. 😊

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *