Казват, че началото на Нова година носи със себе си и нов късмет за всеки един от нас. Ето защо постепенно в различните държави хората започват да измислят и да спазват различни традиции с надеждата това да им предвещае едно по-добро и хубаво начало.

Решихме да се разровим и да съберем на едно място едни от най-интересните традиции и вярвания на хората от различните държави по света.

○ Най-ранните известни новогодишни тържества датират от 2000 г. пр. Хр. в Месопотамия

○ Римляните първи започнали да си разменят подаръци в новогодишната нощ – подарявали си клонки за късмет.

○ Най-пищно е празнуването на Нова година в Китай – там тържествата продължават повече от 10 – 15 дни, като за всеки ден има определен ритуал.

○ В полунощ англичаните прекрачват прага на къщите си задължително с няколко неща в джоба си: монети като символ за богатство, въглен за топлина и сол, за да имат храна през следващата година на трапезите си.

○ Съседите им иралндци имат свое поверие, според което преди настъпването на Нова година се влиза през предната входна врата, а след полунощ се излиза през задната врата, за да се изпрати злото.

○ В Испания в полунощ хората изяждат 12 зърна грозде за щастие, по 1 за всеки месец от годината.

○ В Дания хората пазят старите и повредени съдове през цялата година, за да може в новогодишната нощ да ги изхвърлят през вратата. Те вярват, че колкото повече съдове счупят, толкова повече добри приятели ще имат.

○ Подобно нещо се случва и в Италия и по-точно в Неапол, където хората изхвърлят стари мебели и други домакински предмети през прозореца си. Друг обичай на италианците е  подаряването на портокали в чест на празника.

○ В Германия хората изсипват разтопено олово в студена вода, за да видят какви форми ще извае съдбата и какво ще им донесе предстоящата година.

○ За хората в Чехия, Унгария, Полша и Словакия броят на ястията, които се слагат на трапезата трябва да бъде кратен на числото 12.

○ В Бразилия и по-точно в Рио де Жанейро хората честват настъпването на Нова година на плажа.

○ Индийците са едни от хората, които празнуват най-често Нова година – имат цели 8 дати в календара си, на които могат да го направят.

Независимо от това какви традиции и обичаи всеки един по света реши да спазва, всички сме единодушни в това, че, с настъпване на 1 януари, се надяваме на едно ново и по-добро начало, което да придаде смисъл на следващите 365 дни.

Споделете

One Reply to “Нова година, нов късмет”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *