Всеизвестен факт е, че благодарение на подправките, вкусовите качества на храната значително се подобряват. Нека затворим очите си и отворим сетивата си за едно специално местенце, на което се отглеждат растения като карамфилът, канеленото дърво и други, от които по-късно се произвеждат подправките.

Добре дошли във фермата за подправки край Стоун Таун. Разнообразието на растения тук е важна част от културно-историческото наследство на Занзибар.

Освен пикантни билки, тук растат и много различни плодове, чиито имена не са особено познати на средностатистическия европеец.

Обиколките из фермата обикновено се организират за групи и са със специализиран местен водач, който разказва за всяко от растенията, та дори дават да се изпробва на мирис и вкус.

Срещу определена такса можете да пазарувате, да опитвате и да се разхождате на воля из екзотичната ферма, а там ви гарантираме, че ще бъдете поглезени от местните.

Корона от палмови листа

Пръстен от палмови листа

Във фермата се отглеждат джинджифил, черен пипер, жасмин, лимонова трева, кардамон, ванилия, босилек, куркума, индийско орехче, звезден плод, джак фрут и какво ли още не.

Рамбутан
Звезден плод
Лимонова трева

Основната причина Занзибар да се нарича “Островът на подправките“ е карамфилът. Наричат това растение още “царя на поправките“. Това, което ни разказаха за него във фермата е, че през 19 век на острова се е отглеждало около 90% от карамфиловото растение в целия свят и че именно по това време островът е играел централна роля в търговските пътища до Африка. Любопитен факт за него е, че местните го дъвчат, за да имат по-бели и здрави зъби.

Индийското орехче пък изглежда много красиво и се състои от 2 части – гладък жълт плод и кафяво семе, покрито с червени влакна.

Индийско орехче
Семето на индийското орехче

Съществува и един изключителен плод, наричан “Червило“, който местните ползват като грим. Истинското му име е “Achiote“. В плода има малки червени топченца, които се размазват като паста, а цвета им остава трайно по кожата.

Дурианският плод е може би най-неочарователният от всички, които се срещат там. Това е заради ужасната му миризма, наподобяваща „канализация“… Но въпреки това той е много вкусен и има кремообразна консистенция. Местните ни казаха да го опитаме без да го помирисваме, но нашето любопитство надделя… Поради тази лоша миризма, използването му в хотелите и градския транспорт е забранено. Често от него се приготвят млечни шейкове, сладкиши и сладолед. Изключително богат е на минерали, антиоксиданти и дори фибри. Това обяснява защо хората все още не са спряли да го консумират.

Дуриански плод

Обиколката на фермата завършва с дегустация на плодове като папая, манго, помело, банани, ананас, маракуя и други.

Звездна ябълка
Рамбутан
Ананас и бейби бананчета

Разбира се, преди да си тръгнете от фермата може да си купите освен подправки, козметика от жасмин и лимонова трева, която се използва против насекоми.

Ако сте ценители на традиционните вкусове от всяко едно кътче, което посещавате, не пропускайте това място, защото тук ще откриете подправки за всички сетива и знайте, че това преживяване ще обогати вашата култура.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *