„Тоя водопад ти се струва, че не иде от върха на Витоша, а нейде от небесните висини, носейки със себе си лъчите на синевата и шума на бурите им.” – Иван Вазов

Боянски водопад

Несъмнено едно от съкровищата на Витоша е Боянският водопад не само поради факта, че това е най-високият водопад в планината (25 м.), а и заради красотата, с която водите му падат от скален венец, чийто произход е вулканичен. Самият водопад е образуван от водите на Боянската река, откъдето носи и името си.

Решихме да направим своя планински преход към водопада в делничен ден, за да можем да се насладим на опияняваща му красота на спокойствие, тъй като през почивните дни това е предпочитано място от софиянци за разходка и отдих.

С кола стигнахме до квартал Бояна, където я паркирахме в близост до Боянската църква. От там извървяхме може би около 500 метра по стръмна калдъръмена улица докато стигнем и до самото начало на Природен парк „Витоша“ и пътеката към водопада.

Оказа се, че има два маршрута, които водят до него: на пръв поглед единият изглежда малко по-стръмен в сравнения с другия. Но само на пръв поглед. Съветваме ви да изберете първия и по-дълъг, но не толкова стръмен маршрут, тъй като при втория има много хлъзгави и тесни участъци. Този втори маршрут минава успоредно на Боянската река и по цялата пътека нагоре до самия водопад може да видите няколко по-малки, но също толкова красиви водопада.

По целия маршрут има маркировка и указателни табели, които много точно ще ви отведат до крайната цел.

Маршрутът беше сравнително лек и благоприятен за преминаване. Може би на 2/3 от пътеката към Боянския водопад, стигнахме до място, от където се открива панорамна гледка към града, обгърнат в полите на планината. Нямаше просто как да не спрем и да й се насладим.

Панорамна гледка към София
Панорамна гледка към София

От това място до водопада маршрутът става още по-приятен за изминаване. Пътеката става сравнително равна, като ви предстои само едно единствено спускане, водещо ви до Боянския водопад. Няма да се опитваме да ви опишем гледката, тъй като думите на Вазов за него казват всичко.

Боянски водопад
Боянски водопад

Някои казват, че при много ясно време Боянският водопад може да се види дори и от самия център на София. Досега не сме имали възможността да проверим дали наистина е така.

Преходът ни беше с продължителност час и половина, като в това време спирахме както за почивка, така и за фотопаузи. Съветваме ви да вземете със себе си вода, защото по пътеката няма място, откъдето да си напълните. Заедно с това си вземете и връхна дреха, тъй като в момента, в който спрете за почивка при водопада, ще усетите хладината на планината.

Други маршрути:

Оказва се, че до Боянския водопад има други маршрути, които също могат да ви отведат до него… или поне до горната му част, откъдето падат водите му. Едната пътека води началото си от Златните мостове и е с продължителност около час и половина, а другата започва от Копитото, като времето, за което се стига до водопада по нея е около 1 час.

Със сигурност, който и от маршрутите да изберете, няма да сбъркате – навсякъде ще сте заобиколени от спокойствието на планината, чистия й въздух, красивата й природа и уюта й.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *