В скалистата местност около село Сестримо се намира едно красиво светилище, изградено сред скалите на Рила.

Параклисът “Света Петка“, предизвикващ интерес не само сред местните жители, но и сред много туристи, представлява една много малка каменна постройка с размерите на стая, в която всеки може да влезе, за да се помоли и да запали свещичка.

В миналото параклисът е бил част от християнски манастир, изграден през ранното Средновековие. Предполага се, че храмът е бил черква – крепост (Гранична крепост), служила за убежище на местното население при нападения от различни племена.

По време на турското нашествие в района това място е спасило жителите на изчезналото старо село Сестримка, потърсили закрила в светилището в най-труднодостъпната част на дефилето на Крива река.

Храмът е бил опожарен и разрушен по време на кърджалийските нападения. По-късно, обаче, през 1969 г. бива възстановен.

Съществува поверие, че първоначално на тези скали е имало само икона на Света Петка, поставена там, за да закриля селото и жителите му. По-късно един мъж (строител), сънувал, че Света Петка идва при него и го моли да й направят дом и именно тогава започва да се гради параклисът.

От далечни времена местното население е запазило традицията да празнува храмов празник в първия петък след Великден. Тук се прави ритуално приготвяне на курбан от агне и ежегодно се събират много хора.

Мястото, на което е изграден параклисът, е изключително красиво, защото се намира на една висока скала, където е издигнат и голям стоманен кръст.

А, гледката от скалата… необятна и красива!

До самия параклис може да се достигне само пеша, като маршрутът на моменти е леко опасен, но не и труден, затова ви препоръчваме да сте с по-удобни обувки.

Началото на маршрута към параклис „Света Петка“

Точно преди да стигнете до светилището ще се наложи да преминете през едно малко мостче. Именно по него ще познаете, че сте достигнали целта.

На върха на скалата можете да си направите страхотни снимки, като внимавате, защото под нея има огромна пропаст. Също така може да поседнете на скалите и да подишате чист въздух.

Ако решите да изберете това място за разходка през почивните дни, ще ви посъветваме да го комбинирате с още едно красиво местенце, което се намира само на няколко километра от параклиса – язовир Белмекен (прочетете повече за него ТУК).

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *