Мигът, в който затваряте очи, и струните на бузукито заиграват в съзнанието ви; в който узо, маслини, слънце и бели църкви запрескачат в мислите ви; в който искате да преплетете крака и да заиграете сиртаки…  е тогава, когато се пренасяте мислено в съседна Гърция.

След като се настроихме на гръцка вълна е време да видим какво може да се похапва в южната ни съседка. Въпреки че, гръцката кухня не се различава много от българската, има своите особености. На гръцката трапеза се преплитат ароматите на Средиземноморието и Балканите.

В този блог ще ви разкажем в какво се състои тя и кои са най-характерните храни, които можете да опитате при посещението си на пленяващата ни съседка.

В КАКВО СЕ СЪСТОИ ГРЪЦКАТА КУХНЯ?

  Благодарение на топлия и влажен средиземноморски климат, гърците отглеждат предимно маслини, подправки и плодове. Почти във всяко ястие присъстват маслините, зехтинът, сиренето и босилекът. Поради своята география на територията на Гърция почти навсякъде може да се хапват прясна риба и морски дарове. Също така Гърция се слави с разнообразие от сирена като Feta, Anthyotyros, Kasseri и други.

Босилек
Портокалово дръвче

Основни места за хранене в Древната страна са всеизвестните таверни, които предлагат вкусна местна кухня. Това са ресторанти с достъпни цени. Други места, от които може да хапнете вкусно на крак, са будките за бързо хранене, в които може да пробвате типично гръцките гирос и сувлаки.

Таверна на плажа

КАКВО СИ ЗАСЛУЖАВА ДА ОПИТАТЕ ОТ ГРЪЦКАТА КУХНЯ?

 – Мусака – това е едно от най-популярните гръцки ястия.

Ако все още живеете в заблуда, че това е българско ястие, то сигурно ще ви изненадаме, защото не е или поне не в този вид, в който я познаваме тук. Гръцката мусака е много различна, но не отстъпва по вкус на нашата. Не се приготвя с картофи, а с патладжан. Заливката ѝ е от сос бешамел, като върху него лежи вкусен кашкавален пласт. Наред с патладжана, в състава ѝ влиза мляно месо и доматен сос. Не бива да я пропускате!!!

 –Гръцка салата – клиширано, но без нея – не може. Едро нарязаните зеленчуци (домат, краставица, чушка, лук и маслини) със сирене са перфектно допълнение към гръцкото узо.

Гръцка салата

 – Дзадзики – подобно на нашата салата „Снежанка“, но е с малко по-различен вкус. Обикновено се поднася като разядка или като сос към някое ястие.

 – Морски дарове и риба – ако сте любители на морската храна, то Гърция е вашето място. Почти във всеки един ресторант в страната можете да се насладите на богато морско меню, приготвено от прясно уловени продукти.

 – Тиквички по гръцки – вълшебни са – гърците определено имат някаква тайна рецепта, по която да ги приготвят, защото направо те карат да си оближеш пръстите. Съчетават в себе си както уникален вкус, така и хрупкавост.

 – Гирос – много наподобява дюнер, но с гръцки прочит. Гиросът може да бъде сервиран както в ресторант, така и се предлага на местата за бързо хранене. Няма да ви изненадаме като ви кажем, че засища и най-гладните пътешественици.

Гироси

– Сувлаки – Много вкусно изкушение за любителите на месните храни. Представлява шишче, като обикновено месото, с което се приготвя, е свинско.

 Вярваме, че всеки един от вас би припознал поне едно от тези ястия на гръцката кухня като свое любимо.  Посещението ви до южната ни съседка не би било пълноценно, ако не опитате поне едно от тях.

До нови срещи, пътешественици 😊

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *