Едва ли има човек, който да не е съгласен, че един от най-големите символи на Столицата е храм – паметникът Александър Невски. Разположен в сърцето на София и виждащ се почти от всичките й краища, храм-паметникът крие в себе си няколко тайни, които макар и очевидни, често дори не забелязваме и с лекота подминаваме. Затова решихме да слезем в криптата под самия храм, за да се опитаме да се докоснем до част от тях.

Крипта на Храм – паметник Александър Невски

Православният катедрален храм е издигнат сравнително скоро за период от 30 г. с народни дарения, като 43 по-късно е обявен за паметник на културата с национално значение. Решението за издигането му е взето след Освобождението на България, като символ за смелата борба и пролятата кръв. Датата на полагането на първия камък също не е случайна – избран е 3-и март, или още 4 години след подписване на Санстефанския мирен договор. Любопитен факт е, че първоначално храм-паметникът е трябвало да бъде построен в Търново, но след продължителни дискусии е взето решение мястото му да бъде в Столицата. При бомбардировките на София по времето на Втората световна война част от църквата е разрушена.

Храм – паметникът носи името на Царя освободител – Александър Невски, но в историята си за период от 4 години името му бива сменено на „Св. св. Кирил и Методий“ по политически причини. Преди построяването на църквата в Сърбия, това е била най-голямата църква на Балканския полуостров.

Крипта на Храм – паметник Александър Невски

Криптата на Катедралата се намира от лявата страна на входа му. Често заради внушителния размер на главния му вход, туристите не забелязват значително по-малката порта към криптата и я подминават. Но минете ли през прага й, вътрешността й е също толкова внушителна, колкото подобава на втората по големина църква на Балканския полустров. предстои ви леко слизане, за да стигнете до вторите дървени порти към криптата. Там на входа ще ви посрещнат екскурзоводите, от които може да си вземете печат и марка.

Крипта на Храм – паметник Александър Невски

Първоначално криптата е била предназначена за гробница и може би ще ви разочароваме като ви кажем, че вътре няма никакви кости. Тя представлява музей за средновековно и антично изкуство и е филиал на Националната художествена галерия. Това, което ще видите вътре, са едни от най-красивите български икони и стенописи от IV – XIX век, събрани от всички школи на територията на страната ни, като гордо можем да кажем, че това е една от най-големите колекции от икони в света. Общият брой на експонатите е около 300.

Част от експонатите

Обиколката на криптата ще ви отнеме около 15 – 20 минути, за да може спокойно да разгледате изложбата. Ние приключихме нашата разходка в самия храм, където запалихме по една свещ, докато навън се виеше поредната лятна буря. Но да отидеш в София и да не посетиш Храм – паметника, е като да отидеш в Рим и да не видиш папата. Затова задължително ви препоръчваме да го добавите към списъка си със забележителности.

П.П Не забравяйте да вземете туристическите си книжки, за да ги подпечатате при посещението си!

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *