При посещението ни в Ловеч, градът определено успя да ни изненада не само с приказните си улички, но и със съкровищата от история и забележителности, които предлагаше на своите туристи.

Из улиците на квартал Вароша

Подобно на посещението ни в Копривщица (за което може да прочетете повече ТУК), и в Ловеч пристигнахме вечерта. Ето защо първото нещо, което решихме да направим, бе да намерим къщата, която бяхме резервирали за вечерта – „Стариятъ Ловечъ“. Самата къща се оказа с богата 200 – годишна история, която собствениците й определено бяха успели да запазят в автентичен вид. Внушаваше величието на някогашния стар град Ловеч. Нещо повече – къщата е разположена в старата част на града – Вароша, което е още по-удобно за туристите.

Гледка към квартал Вароша

За наш късмет, хазяинът ни се оказа много гостоприемен като ни отдели около 1 час, за да ни запали камината в залата за хранене и през това време ни разказа накратко за историята на града, неговите забележителности и ни упъти къде да вечеряме, затова директно се запътихме към Ачевата механа. Горещо ви препоръчваме това място – защото ястията не само са ужасно вкусни, а и порциите са доста големи. Определено се надценихме.

На следващата сутрин започнахме своята обиколка в квартал Вароша – или още приказният квартал на Ловеч – нарекохме го така заради приказните каменни улички с красивата архитектура на сградите.

Църква в гр. Ловеч

Първото място, което посетихме, беше музеят на „Васил Левски“, откъдето може да си вземете печат и марка. От Ловеч може да си вземете 2 печата, като другият е от „Етнографският музей“, който, за съжаление, ние не успяхме да посетим.

Музей „Васил Левски“
Етноградски комплекс

След обиколката в музея се отправихме нагоре по каменните улички, за да стигнем до Ловешката средновековна крепост, издигаща се над града. До нея гордо се издига висок паметник на Апостола на свободата, наблюдаващ панорамната гледка, която се открива от мястото към града.

Паметник на Васил Левски
Гледка от Ловешката крепост

Крепостта е наречена „Хисаря“ заради, хълмът, на който е разположена. Малко наподобява „Царевец“ по своето разположение, тъй като от непристъпната си страна е заобиколена от река Осъм. Крепостта бива създадена в периода около Първото българско царство и е имала главно отбранителна функция. На по-късен етап е била резиденция на деспот Иван Александър, като многократно са правени опити за нейното превземане.

Ловешка крепост

В западната част на крепостта се издига висок кръст, който се вижда от почти всички части на града. Днес Ловешката крепост е частично реставрирана.

Ловешка крепост

Следващата забележителност в Ловеч, към която се отправихме, е Старата градска баня – „Дели Хамам“, построена през XVI век. Според историци това е последният действащ турски хамам в страната ни. Препоръчваме ви да посетите мястото, защото това е един изключително интересен воден музей, благодарение на специално проектираните мултимедийни ефекти и програми. В една от тях водата се превръща във воден екран – върху водните пари се проектират картини от Ловеч, а върху големия купол в централното помещение има небе с  облаци.

Баня „Дели Хамам“
Баня „Дели Хамам“ отвътре

Преди да напуснем Ловеч, нямаше как да не минем и през официалния символ на града, а именно – Покритият мост над река Осъм. Освен, че свързва двете части на града – Старата и Новата, той е единствен по рода си като архитектура на Балканския п-ов. Има противоречиви мнения дали мостът е построен наистина от Кольо Фичето, но по данни той е проектиран така, че в него да бъдат отворени 64 малки занаятчийски магазинчета. Покритият мост е опожаряван веднъж, но след това е издигнат отново от други архитекти, вървящи по стъпките на Майстора.

Покрит мост на Кольо Фичето

Определено има още много неоткрити за нас места в Ловеч, а също и много неразказани истории, които тепърва предстои да чуем. Но това е магията на историята – колкото повече слушаш за нея, толкова повече се потапяш в дълбините й и искаш да чуеш.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *