Обичаи, песни, танци, кебапчета, кюфтета и още нещо…

В този блог заедно ще тръгнем по следите на един традиционен български събор и то не къде да е, а в прекрасния възрожденски град – Копривщица. (Повече за това какво може да очаквате от една разходка в града можете да прочете ТУК).

Още през далечната 1965 г. хората в Копривщица за първи път стават свидетели на този уникален по рода си празник, организиран в памет на легендарния български фолклорист, писател и възрожденец – Любен Каравелов. Съборът се превръща в традиция за местното население и от тогава се организира на всеки пет години под патронажа на Община Копривщица и Министерството на културата.

Националният събор на българското народно творчество се провежда в разгара на лятото, през втория уикенд на месец август. Поради големия брой на участниците, зрителите и гостите, празникът се отбелязва в местността Войводенец. Огромни поляни, няколко сцени, много сергии, десетки хиляди хора, дошли да се докоснат до магията на българския фолклор, а също и пленителни цветове, обагрящи традиционните носии на участниците са част от нещата, на които ще станете свидетели. Уверяваме ви, че всичко, което ще видите, ще остане в сърцата ви завинаги.

В програмата на празника участие взимат всякакви народни дейци, под ръководството на своите читалища, с песни, танци, ритуали или обичаи, от своя регион. Забранено е участието на професионални групи.

Важно е да споменем, че ще станете свидетели на събитие, което е записано в регистъра на ЮНЕСКО за Световното нематериално културно наследство.

За да стигнете до местността Войводенец, е необходимо да тръгнете пеша от града и да се заредите с много търпение, защото ще се наложи да повървите известно време. Преходът не е труден, но все пак, вземете със себе си вода.  По пътя има ориентировъчни табелки, които ще ви показват в коя посока да поемете и колко метра още ви остават.

Когато пред вас се открие гледката на множеството пъстри цветове и многобройните хора – значи сте съвсем близо до целта. По пътя ще минете покрай много сергии, на които се продават само български традиционни предмети като сувенири, накити, грънци, музикални инструменти, съдове от бита и други.

След като вече сте стигнали до местността, ще имате възможност да обиколите всички сцени.

Ние прекарахме почти целия си ден там, но самият събор трае два дни.

Може да се снимате с участниците, да си купите нещо за спомен, а дори и да облечете някоя от традиционни носии за снимка. Непременно трябва да опитате  кебапчетата и кюфтетата, защото били ли сте наистина на събор, ако не сте опитали от тях?

Въпреки че събитието се провежда извън Копривщица, то си остава празник на града, а местните се подготвят подобаващо, като из улиците на възрожденския град се разполагат много сергии и търговци, от които също може да купите различни български традиционни сувенири включително и вълнени китеници.

В едно от заведенията, разположени в близост до централния площад на града, се приготвя огромно ястие за всички гости с помощта на известни български готвачи. Традиционната гозба се приготвя в голям съд, на жив огън и жар.

Цялото зрелище е подкрепено и от танцьори, които с интерес наблюдават целия процес на подготовката на ястието.

Горещо Ви препоръчваме това лятно преживяване, което ще Ви донесе много усмивки, радост, топли спомени и след което ще обикнете още повече богатите традиции на нашата България.

До нови срещи, скъпи читатели! 😊

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *