Някъде, някъде, скрита дълбоко в сърцето на Родопите, между градовете Смолян и Пампорово, в една отбивка по пътя, в местността Турлука се намира екопътека „Невястата“ – не много известна в страната ни, но пък за сметка на това, пазена от местните жители там.

Легендата за нея гласи, че преди много години, когато султанът минавал по тези земи, се влюбил в една млада девойка и поискал да се ожени за нея. Девойката се съгласила при условие, че султанът й позволи да види за последно родния си град от любимото си място. Тя се качила на най-високата скала, зърнала за последно града под нозете си и скочила от скалата.

Пътят до скалата на Невястата е около 900 метра и човек няма как да предположи каква гледка го очаква в края й, тъй като до последно се намира сред гъста борова гора. Премине ли я, между него и град Смолян стои само пропастта, откъдето „Невястата“ скочила.

Гледка от скалата на „Невястата“

Изпитвахме огромен страх да се спуснем и преди нас трябваше да минат около 50-ина души, за да се уверим, че направим ли го, ще стигнем живи до отсрещния край.

И двете нямаме спомен от самия скок, тъй като адреналинът ни беше много повишен и аз дори се шегувах, че искам да се спусна втори път, за да мога този път да се насладя на гледката.

При екопътеката на първата площадка – „Красива“ има още и два маршрута за скално катерене, които се наричат “Viaferrata”, а в самото начало на пътеката има и изкуствена стена за катерене с различни нива на катерене.

По цялото протежение на пътеката има табели, оказващи както посоката към скалата на „Невястата“, така и на различните растителни и животински видове, които се срещат в района.

За нас това място е най-вече символ на свободата:
1) на свободата да излезеш от спокойната си зона и поне веднъж да не обмисляш и премисляш, а просто да си позволиш да изпиташ нова емоция;
2) на свободата да преодолееш себе си и страховете си от непознатото, на които си в плен всеки ден и
3) на свободата да скочиш с разперени ръце и да кажеш „да, аз мога“.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *