Кое е първото място, за което се сещате, щом чуете името на град Трън? Ждрелото на река Ерма, нали?

В сърцето на малкото градче, обаче, се крие едно изключително свято място, което ще ви отведе до скален манастир на хълм в квартал Баринци и неусетно ще се окаже, че вървите по стъпките на Светицата.

Каменни стълби към скален параклис „Света Петка“

Там, над извор Ралча, по каменните стълби на възвишението, ви очаква малка скална църква – „Света Петка“, в чийто център от скалите капе свещена вода – извор на паметта и забравата. Легендата гласи, че това е мястото, където Светицата се скрила от преследващите я неверници. Тя запалила огън, за да опече питка, но димът, излизащ от пещерата я издал. Неверниците мигом се втурнали към пещерата, но, за щастие, Света Петка намерила друг изход и успяла да се спаси. Когато, обаче, преследвачите й посегнали към питката, тя се вкаменила. Именно върху тази питка има отпечатък от дланта и ходилото на Светилото.

Вход на скален параклис „Света Петка“

Навръх Петковден е празникът на параклиса. Тогава хора от цялата страна го посещават, за да се помолят за здраве, като докосват отпечатъците и се докосват до свещената вода.

В началото на XX век параклисът е осквернен, но няколко години след това е възстановен от местните жители.

В непосредствена близост до скалния параклис се намира още една църква, носеща името на Света Петка. Тя датира от около VIII век и се съхраняват две много ценни икони. Докато си купувахме свещи, се заприказвахме с жената на входа, която бе така мила да ни разкаже историите на две икони, докато ние се захласвахме по разказа й и оставихме сърцата си да се разтворят.

Църква „Света Петка“

Първата икона се намира в центъра на църквата. Донесена е от Румъния и в нея е вплетена част от плащеницата на Светицата. Смята се, че когато човек сложи дясната си ръка, отвори съзнанието си и отправи най-искрени молитви към нея, желанията му ще се сбъднат. Ако се помоли за здраве, в края на молитвата трябва да докосне болните места, за да могат да оздравеят. Ако се помоли за нещо друго, трябва да докосне сърцето си, за да може мечтата му да се сбъдне, щастие да огрее душата му и да намери покой.

Втората икона се намира вляво от олтара. Тя е по-голяма, релефна и отново е с образа на Светицата. Поверието гласи, че тук отново молитвите ви ще бъдат чути, ако сложите лявата си ръка върху лявата ръка на Света Петка. В края на молитвата си отново трябва да докоснете местата, които се нуждаят от лек.

Възвишение над скален параклис „Света Петка“

В двата християнски параклиса се усеща силната енергия на Светицата и още по-силният дух на вярващите, които зареждат местата. Достатъчно е само човек да отвори сърцето си и да допусне лъчът светлина да стигне до него.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *