От известно време все се канихме да посетим така живописното Трънско ждрело, следвайки течението на река Ерма и някак все не му идваше времето. До този уикенд, в който бяхме силно решени да покорим Ждрелото. Не се поколебахме много и в 9:00 ч. се качихме в колата от София и поехме на съботното си 78 – километрово приключение. Готови ли сте да започваме?

Начало на екопътека „Ждрело на река Ерма“

Ждрелото на река Ерма (още наричано Трънското ждрело) се намира на около 3 км. от град Трън, като през целия път има указателни табели, сочещи посоката. Тук е моментът да ви предупредим, че по пътя към ждрелото често има свлачища и трябва да карате бавно, защото не се знае след кой завой ще ви изскочат паднали камъни по платното.

Ще разберете, че сте стигнали правилното място щом видите една голяма полянка с беседки и пейки, или просто усетите миризмата на скара, носеща се по въздуха. Съветваме ви да си вземете книжките със 100-те национални туристически обекта и да добавите следващия печат към колекцията си.

Началото на екопътеката започва с леко слизане по дървени стълби, като не след дълго ще стигнете до дървения мост над река Ерма, където се разбиват част от водите й. като почти всяко красиво място в страната ни, и ждрелото на река Ерма има своя легенда. Скалите от лявата ви страна символизират двама влюбени и тяхната невъзможна любов. Момичето било от заможно семейство, докато момчето – от бедно. Майчина клетва ги проклела и те се превърнали в две скали от двете страни на реката. По този начин те винаги са близо един до друг, но никога заедно. Водите на Ерма са подхранвани от сълзите на влюбените.

Река Ерма
Ждрело на река Ерма

След моста предстои леко изкачване, след което ще се озовете пред голям тунел с интересна история. Прокопан е през Втората световна война от германците с идеята от там да минава теснолинейка с войници и бойно снаряжение за атака срещу сърбите. Войната свършва, но тунелът остава.

Тунел от Втората световна война
Тунел от Втората световна война

След това пътеката става изключително приятна за изминаване без изкачване. Разбира се, докато не стигнете до рибарника, където ще видите табела сочеща началото на „Екопътека Трънско ждрело“. Въпреки това, изкачването не е голямо и разходката нагоре е изключително приятна. По цялото й протежение има много обособени места за почивка, където да хапнете или просто да отпочинете.

Екопътека „Ждрелото на река Ерма“

При последната беседка ви предстои най-вълнуващото изкачване на екопътеката, което ще ви отведе до най-живописната панорамна гледка на ждрелото – Църквището. Но преди нея ви предстои друга панорамна гледка, която също си заслужава да й отделите време.

Панорамна гледка
Панорамна гледка
Панорамна гледка

След като възвърнете силите си, предстои най-голямото изкачване, което обаче не бива да ви стряска, защото не е толкова тежко, колкото изглежда от подножието на върха. 5 минути изкачване ви делят от панорамната гледка Църквището, а след тях ще останете със спрян дъх за поне още 5 дена. От върха на ждрелото ще видите водите на Ерма, паркинга, от който тръгнахте в началото и може би дори малко от Сърбия при ясно време.

Панорамна гледка Църквището

Ние останахме поне половин час на върха на ждрелото, където споделихме един от най-хубавите си обеди заедно, възхитени от красотата на природата на това място.

Панорамна гледка Църквището

Слизането след това беше лесно – до паркинга отнема може би около 15 минути спокойно ходене. Краят на пътеката ви отвежда отново при паркинга, където ще ви посрещнат местните, продаващи мед и други конфитюри.

И ако казват, че разходката в природата връща душата на човек обратно у дома, то можем да кажем, че ние си бяхме вкъщи – спокойни, смирени и възхитени от нещата, които животът може да ни предложи.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *