Днес ще ви разходим до едно много живописно и красиво място. Заобиколен от огромни отвесни скали, Костенският водопад е изключително природно явление, предлагащо на туристите удобни условия за разходка.

Костенският водопад е разположен в полите на Рила, съвсем близо до село Костенец. Мястото е лесно достъпно, а разходката до водопада е кратка и приятна.

В непосредствена близост до паркинга се намира чешмата “с козата“, което е и първото нещо, което ще видите на път за водопада. Чешмата има общо четири чучура, а водата, която тече от тях, е от три различни минерални извора, всеки от които с различна температура.

Забележително е как растителността обагря всичко наоколо. Въпреки че ние посетихме водопада през зимата и времето беше мрачно и влажно, това не промени чара и изяществото на това място, а напротив – дори лека мъгла допринасяше за ефектната и приятна атмосфера.

Самият водопад се намира на 4-5 минутки пеша от паркинга и е лесно достъпен дори за деца. Височината му е около 10 метра, а реката благодарение, на която е образуван, носи името Чавча.

Докато се разхождате към големия водопад ще видите още няколко по-мънички.

На финал ще ви посъветваме с кои места можете да съчетаете посещението си до Костенския водопад. Добра опция са “комплекс Езерото“, “водопад Скаловитец“, “хижа Гургулица“ и величествената крепост “Траянови врата“.

Грабвайте раниците и с усмивки потегляйте към красивите кътчета на нашата родина.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *