Пица, италиански език и кафе… Не, това не е блог за Италия. Нека заедно поемем из улиците на една необикновена държава, обгърната в обятията на Италия.

Република Сан Марино – една от най-малките държави в Европа, наред с Ватикана и Монако. Това е най-старата република в света, заобиколена от всички страни от ботуша на картата.

В този блог ще ви разкажем малко повече за страната, ще ви разходим из средновековните улици на столицата Сан Марино и като бонус ще ви подарим една невероятна гледка.

Гледка от столицата Сан Марино

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА РЕПУБЛИКА САН МАРИНО

Държавата носи името на Свети Мариний, който я основава през 301 г. Тя е известна като държавата с най-старата действаща конституция в света.  Малка по площ, състояща се от общо 9 общини и население около 30 000 жители, Сан Марино е достатъчно голяма държава, за да има собствена икономика, политика и стопанство.

Столицата носи името на държавата и е разположена в планината Титано. Интересен факт за Сан Марино е, че местното население говори италиански език, културата и битът им не се различават от тези на италианците, но ако ги наречете „италианци“ рискувате да ги засегнете. Столицата Сан Марино съхранява средновековния дух, за който ни напомнят сградите и улиците на града.

Нашето пътуване до Сан Марино се състоя през лятото, като това по принцип е и най-подходящият сезон за посещение, защото столицата е високо в планината, където е доста хладно и често вали. Градът не е голям по площ и можете спокойно с една целодневна разходка да го разгледате. Уличките са малки, а наоколо е пълно с магазинчета за сувенири, кожени изделия, чанти и чадъри.

МЕСТАТА, КОИТО НИЕ  ПОСЕТИХМЕ В СТОЛИЦАТА

  • Започнахме обиколката си от едни от най – важните забележителности на града – Отбранителните кули: ‘‘Гайта‘‘ ‚‘‘ Монтале‘‘ и ‘‘Честа‘‘. Само ‘‘Гайта‘‘ и ‘‘Честа‘‘ са отворени за посетители, тъй като ‘‘Монтале‘‘ е частна собственост. Ние посетихме ‘‘Честа‘‘, която е превърната в музей с много интересни експонати от оръжия, доспехи и други, исторически значими предмети. Другите две кули ги видяхме само отвън.
  • След като разгледахме интересните сюжети, пресъздадени в музея, продължихме към „Базиликата на Светеца“ – изключително впечатляваща сграда. Най-силно ни привлякоха вниманието фигурките от рози и липсата на предмети. Изчистен интериор с чисто бели стени. Странно място, в чиято атмосфера имаше нещо, което ни караше да се чувстваме приятно.
  • След базиликата, се отбихме до най-известното място в града – „Палацо Публико“, който е главният площад, където се провеждат най-големите празници. Не си представяйте някакви мащабни размери, по-скоро ние бихме го определили като площадче, което в действителност е по-голямо по площ в сравнение с улиците. Там се намира и сградата, в която се помещава градската администрация, правителството и е седалище на управляващите капита-регенти. Можете да влезете вътре срещу скромната сума от 4 Евро, като има намаления за групи и деца. Ние не го направихме, но се снимахме с гвардейците на входа. Направихме още няколко снимки и продължихме по пътя си.
  • Последната ни спирка беше черешката на тортата – хълмът „Монте Титано„. Непременно не пропускайте това място, защото от там се разкрива изящна гледка. Това е и началната точка на лифта, който се движи до град Борго Маджоре, намиращ се отново на територията на страната. До този хълм ще стигнете много лесно. Необходимо е да продължите малко след площада и ще се озовете там.

След нашата дълга разходка из улиците на Сан Марино изпихме по едно кафе и си тръгнахме изпълнени с приятни емоции. Чистият въздух и спокойствието там ни се отразиха зареждащо. Пожелаваме ви да посетите и това място и до тогава не забравяйте, че едни от най-богатите хора в света са тези, които пътуват!

До нови срещи! 😊

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *