Перперикон е едно от местата в страната ни с много силна енергия. Поради тази причина, както и заради легендите и историята, които това място носи, решихме да посетим средновековния град и да извървим пътя, който самите траки някога са отъпквали.

За да се запознаем повече с историята на мястото, решихме да си вземем беседа и ето какво научихме от местния екскурзовод:

За траките каменният град е бил свещен. Той е изцяло изсечен в скалите на планината, като първоначално е представлявал крепост с царски дворец в центъра й, която те нарекли Перперек. За издигането на крепостта траките избрали най-високия хълм в долината на Източните Родопи (470 м.), който днес се намира на около 15 – 20 км от гр. Кърджали. Самият хълм бил ограден от трите си страни от река, която днес носи името Перперешка, а местните го наричат „Джин тепеси“, или в превод – „Върхът на божествата“.

Гледка от Перперикон към река Перперешка

Екскурзоводът ни разказа още, че това е най-големият Мегалитен комплекс на Балканския полуостров с площ от 12 000 кв. м. След траките земите в Източните Родопи са обитавани от римляни, готи, ромеи, а по-късно и от българи.

По време на изкачването ни към най-високата точка на Перперикон, станахме свидетели и на разкопки, водени от проф. Николай Овчаров. Оказа се, че археолозите бяха попаднали на останки от древно светилище и всъщност много от откритите артефакти в местността се съхраняват в Археологическия музей на гр. Кърджали.

Може би тук е моментът да отбележим, че при посещението си на обекта трябва да се подготвите за леко изкачване. На нас лично екскурзоводът ни правеше леки почивки, които използваше, за да ни разкаже за историята на каменния комплекс. Изкачването наистина е леко и си заслужава да се измине заради панорамната гледка, която ви очаква на върха.

Докато се изкачвахме, минавахме покрай изсечени в скалата помещения и скални тронове. Смята се, че дворецът на траките е бил изграден на 3 нива, а на самия връх се намират водохранилището на града и гробницата на владетелите. По-интересна е една друга постройка, която се намира на върха, а именно светилището, издигнато в чест на бог Дионис. Ето защо местните наричат пътя, който води до него, „свещен“.

Легенди гласят, че именно това е мястото, където оракул е пророкувал как Александър Македонски ще завладее земите от Египет чак до Индия и че Октавиан Август някой ден ще бъде господар на целия свят.

През годините Перперикон е опожаряван няколко пъти, но официално спира да съществува през далечната 1362 г., когато е унищожен от турците и постепенно запустява, тъй като жителите му са отвлечени в робство.

Цялата обиколка на каменния комплекс (с почивките и фото паузите) е с продължителност около 1 час. Препоръчваме ви да използвате екскурзоводските услуги, тъй като в противен случай рискувате разходката ви да бъде доста скучна – или иначе казано няма да знаете какво гледате. Цената на беседата е 15 лв. Тук е моментът да отбележим, че паркингът пред каменния град е безплатен за посетителите на обекта.

Есента и пролетта са двата най-подходящи сезона за посещаване на Перперикон, тъй като през лятото слънцето е силно, а по цялата пътека няма много дървета, под които да се скриете и отпочинете. Разбира се, в края на обиколката на каменния комплекс не пропуснахме да си вземем печат за книжките със 100-е национални туристически обекта.

За Перперикон можем да кажем, че е едно от местата, които наистина те карат да се почувстваш много малък пред труда на племето траки, които с труда си са успели да издълбаят каменната крепост на хълма. Едно посещение на обекта не е достатъчно, за да се потопиш в хилядолетните му тайни, тъй като археолози продължават да правят нови и нови открития на територията му. Ето защо ние си обещахме да се върнем отново някой ден, жадни за нови знания.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *