Салям алейкум, скъпи читатели! Много известна, силно достъпна и доста интригуваща дестинация в XXI век – Египет. Място, което от сърце ви пожелаваме да посетите.

Шарм ел Шейх и Хургада са двата най-посещавани курорта на територията на страната. Това са двете места, на които най-често туристите пребивават. В този блог ще ви дадем повече информация за Египет, ще ви запознаем с нещата, които не бива да пренебрегвате при посещението си на тази дестинация и не на последно място, ще ви дадем няколко идеи кои места си заслужава да бъдат посетени.

Гиза
 • ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЕГИПЕТ

Арабска република Египет е мюсюлманска държава, намираща се в североизточната част на Африка. Поради горещия климат, голяма част от страната се заема от всеизвестната пустиня Сахара. Този факт обаче не пречи това да бъде най-гъсто населената държава на континента. На север страната граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море. Именно Червено море е един от отличителните белези на „Африканската перла“. То е известно със своите пъстроцветни коралови рифове.

Египетската история е една от най-древните в съвременния свят. Впечатляващи са сведенията за боговете, фараоните, владетелите, храмовете и гробниците, оставящи силен отпечатък върху световната история. Едно от Седемте чудеса на Античния свят са именно пирамидите в Гиза. Много от нас са чували имена като Тутанкамон, Рамзес, Нефертити, Изида, Имхотеп, Изис, Хатшепсут и други. Всички те са били владетели на Древен Египет. Колкото и да е цветна, завладяваща и интригуваща историята на Египет, нека не се впускаме в подробности сега, а да обърнем внимание на това какво трябва да знаете, когато ви предстои да посетите страната.

 1. НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРИ ПОСЕЩЕНИЕ В ЕГИПЕТ
  • От голямо значение е да се знае, че това все пак е мюсюлманска държава и често в днешно време стават размирици в християнските селища. За щастие, властите успяват да запазят спокойствието и сигурността на туристите, като за целта всеки комплекс е добре охраняван и по улиците често може да срещнете органи на реда или пропускателни пътни пунктове за специални проверки. Въпреки всичко, не е препоръчително да се движите сами по улиците. Редно е да сте в група с водач.
  • Важно е, че в Египет водата не е подходяща за пиене, необходимо е да се консумира само бутилирана. Това е така, защото по водата се разпространява бактерия, която може да причини сериозно неразположение на организма. За миене на зъби и храна, също се препоръчва минерална вода. Не е желателно да се консумират напитки с лед, по същата причина.
  • Облеклото ви не бива да бъде разголено и провокативно.
  • Къпането в река Нил е строго забранено, наред с катеренето по пирамидите и повреждането на коралите в морето.
  • Трябва да имате предвид, че понякога качването на камила за снимка може да ви излезе доста скъпо. В началото водачите на камилите ви казват, че е безплатно, но всички трябва да знаем, че безплатен обяд – НЯМА. След като вече сте на камилата не ви позволяват да слезете, докато не платите
Шарм ел Шейх
  • Наред с всички клиширани, но важни съвети, които може да срещнете в интернет пространството, е и това, че египтяните обичат да се пазарят. Трябва да бъдете сигурни, че търговците ще свалят от цените си, стига да се договорите.
  • Ако решите да напускате Синайския полуостров, е необходимо да заплатите виза, която е 25 долара. Това става при пристигане на летището в Египет. За всяка една от провежданите екскурзии на територията на страната ще ви е необходим паспорт.
  • Местната валута е египетски паунд, но навсякъде работят и с долари.
  • В хотелите има Wi – Fi само на рецепцията.
 • МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ
  • Ще започнем нашето приключение с Планината на Моисей и манастира „Св. Екатерина“. Ще имате възможността да изкачите светата планина, а после да посрещнете изгрева. Според легендата именно тогава се опрощават човешките грехове. От Библията знаем, че Моисей получава Десетте Божи заповеди и скрижалите, което става точно на върха на тази планина. В манастира „Св. Екатерина“ е интересно да се види освен самото светилище и библиотеката, която съхранява 3300 ръкописа, преведени на 11 езика, а някои от тях са покрити със злато и ярки цветове.
  • Следващото място, което не трябва да пропускате, е о. Рас Мохамед – един от най-известните резервати в Египет. Посещението до резервата е комбинирано с целодневна програма за гмуркане и шнорхелинг. Ако сте отседнали в курорта Шарм ел Шейх, ще ви е много по-удобно да посетите резервата, тъй като се намира само на 20 минути от там. Можем да ви посъветваме да не плащате тази и останалите екскурзии на агенцията, с която пътувате, защото в хотелите предлагат всички допълнителни посещения на много по-достъпни цени и отново с „пазарлък“ може да достигнете до достъпни цени – ориентировъчно около 35 – 40 долара.
о. Рас Мохамед
  • Във всеки курорт, в който отседнете, ще имате възможност за сафари, съчетано с яздене на камили, вечеря и забавна програма в бедуинско селище. В нашия случай сафарито беше с бъгита, започна в 16:00 и приключи в 22:00 часа. Това преживяване е запазена марка на арабските държави. За да се впуснете в това приключение, ще ви е нужен шал, за лицето и главата, и очила, за да предпазите очите си от праха. Подгответе се да бъдете доста мръсни след това преживяване. Ездата на камилите е кратка, но, ако досега не сте се качвали на камила, ще ви донесе адреналин за цяла седмица. В бедуинското селище ще станете свидетели на бели денс танцьорки, дервиши, шоу със змии и други животни Навсякъде програмата е различна и предлага разнообразни забавления. Цената ориентировъчно е 30 долара на човек.
Сафари
  • Дворецът „1001 нощи“ е още една магическа забележителност, която ще ви потопи в атмосферата от фараонски времена до днес. Ще се почувствате като много специални гости на този дворец, а легендите и митовете от „1001 нощи“ ще оживеят пред очите ви.
  • Несъмнено най-важното историческо място в Египет е Кайро. Много сила, емоция и магия се крият в този град. За жалост не може да се каже, че самият той е един от най-красивите градове, тъй като ще се натъкнете на бъркотия, мръсотия, смог, прах и задръствания, но определено има нещо много грабващо в него. Това е най-големия метрополис на територията на страната с население 17 млн. души (2009 г.). Най-големият музей, съхраняващ древноегипетското изкуство, се намира именно там. Това е „Египетският музей“. В него е събрана цялата златна колекция на Тутанкамон и още много други интересни и исторически значими експонати. Един от най-известните магазини за картини, нарисувани върху папирус, също е измежду улиците на Кайро. Там може да станете свидетели на ръчното изработване на папирус, както и да си купите картина.
Магазин за папируси, Кайро

 Разбира се, в Кайро може да се разходите по поречието на Нил и да се насладите на гледките на отсрещния бряг. Смята се, че реката разделя града на две половини – тъмна и светла част. На запад, където слънцето залязва – умираш, а на изток, откъдето слънцето изгрява –  се раждаш отново.

Няма как да пропуснем Гиза – мястото, където може да видите с очите си величието на Свинкса. Пирамидите са общо 9 на брой – три големи и по три малки до всяка от големите. Строени са по времето на различни владетели – Хеопс, Хефрен и Микерин от десетки хиляди работници. Според легендата, освен като гробници за фараоните и съпругите им, са служили като стъпала до Господа.

Пирамидите в Кайро
  • Луксор е друг исторически град в Египет, който се намира на 600 км южно от Кайро. Ако сте отседнали в Хургада, ще ви бъде много по-удобно да го посетите. В близост до него се намира „Долината на царете“, която е и тяхно гробище. Луксор е най-известният музей на открито. Там могат също да се видят руините на древноегипетски храмове, параклиси, пилони и други.
Карнак

За да видите и усетите тези и още много вдъхновяващи забележителности в Египет, няма да ви е достатъчно едно посещение на страната. Но ние ви гарантираме силни емоции и запомнящи се преживявания.

До нови срещи в следващото приключение!

Гиза
Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *