За никого от нас не е тайна, че Софийска област предлага много и разнообразни местенца за отдих, разходка или просто за разнообразие. Днес заедно ще се разходим из разкошната Лозенска планина, по една красива панорамна пътека, намираща се над Панчаревското езеро.

С изненада разбрахме, че панорамната пътека, или още наричана “екопътека Панчаревско езеро“, е първата, създадена за туристи в Лозенската планина още в средата на миналия век.

Пътеката води своето начало от село Герман при стената на езерото, като през цялото време следи обиколния път покрай него. Разкриват се страхотни гледки през целия път. И тук, както и на много други туристически места, човешката намеса е била за добро, тъй като са изградени пейки от доброволци, където не само може да си отпочинете физически, но и да се заредите психически от красотата, разкриваща се пред вас.

Гледка към Плана планина

Маршрутът не е тежък и не се изисква да сте специалисти в походите, за да се разходите там. Но е важно да ви споделим, че ако ходите по това време на годината, там ще има кални участъци.

Пътеката се намира в красива дъбова гора, но на места може да се окажете заобиколени от красиви черни борове.

По пътеката се върви за около час, ние, естествено, бяхме значително по-бавни, защото спирахме за снимки.

Откъм стената на езерото, където е и началото на пътеката, има паркинг, където може да паркирате колата си, а ако идвате с градски транспорт, може да хванете номер 1, 3 и 4, които спират на спирка “Банята Панчарево“ която е първата възможност да стигнете до пътеката, а също номер 6 може да ви свали при спирката на с. Герман. При втория вариант ще преминете през стената на езерото, за да стигнете до пътеката. Това е началото, което ние избрахме.

По стената на Панчаревското езеро

На връщане се спряхме на стената, за да погледаме красотата пред себе си и да съберем малко слънчеви лъчи.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *