Още с плануването си да отпътувате до Турция, трябва да бъдете готови да опитате една от най-разнообразните и вкусни кухни в света. Турската кухня е богата и предлага внушителен наниз от продукти, подправки, вкусове, аромати, напитки и оригинални идеи. Това място е меката на чревоугодниците. Тук всеки открива нещо по вкуса си. Ще ви споделим една много малка част от храните, които в никакъв случай не бива да пропускате да опитате.

10 ХРАНИ, КОИТО НЕ БИВА ДА ПРОПУСКАТЕ

1. Чий кюфте – експлозия от вкусове изригва у вас още с първата хапка. Чий кюфте може да опитате в два варианта – едното от булгур, а другото от сурова телешка кайма. Може да го поръчате в ресторант, стол или да си го вземете от някое заведение за бързо хранене, наподобяващо дюнерджийница. По тези места обикновено го приготвят в питка лаваш с лист маруля и лимон. Не забравяйте, че чий кюфтето е леко пикантно! Ние не ядем люто, но честно казано беше приятно, дава енергия и е от нещата, които трябва да се опитат.

2. Лахмаджун – отново много вкусно предложение, което се нарича още „турска пица“. Може да бъде с кайма и зеленчуци или само със зеленчуци. Намира се във всяко заведение за хранене.

3. Пиде – много разпространено тестено изкушение. Може да бъде с кашкавал, кайма и дори картофи.  

4. Имам Баялдъ – известно ястие с интересно име. В превод буквално „Имам Баялдъ“ означава „имамът припадна“. Според легендата това е от възторг към вкуса на гозбата. Прекрасно ястие, състоящо се от патладжан и други зеленчуци.

5. Балък сандвич – няма как да пропуснете този вкусен сандвич с риба преди да отплавате с корабче по Босфора. Сандвичът се предлага на пристанището и обикновено е с прясна риба, гарнирана с лук в питка хляб.

6. Мантъ – едно от най-известите турски ястия. Иначе казано това са турски равиоли, приготвяни с различни плънки, най-често с телешка кайма.

7. Супа от червена леща – всеки би харесал вкуса на тази супа. Може да се гарнира с лимон. Добра комбинация от достъпна цена и вкус!

8. Искендер кебап и Адана кебап – разликата между двата кебапа е, че Искендерът се приготвя с телешко месо, а Аданът с агнешко.

9. Гьозлеме – приготвя се на сач и представлява тесто с винаги солена плънка. Страхотен вкус, може да се приготви с или без месо.

10. Симид – не пропускайте да опитате турския геврек, който е коренно различен от българския. Може да бъде със сусам и маково семе. Добре се комбинира с турски чай и красивата гледка към морето.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *