В България имаме много места, забулени в мистичната си история, чийто произход и обяснение най-вероятно никога няма да научим напълно. И може би в това се крие техният чар. Едно от тези мистични места у нас се намира на 15 км. от град Шумен в посока София, в едно малко село, което може да подминете с лекота  – с. Осмар. Настанете се удобно, защото днес ще се потопим в тайните, които то крие от посетителите си.

Цялата област Шумен е богата със забележителности, някои от които много по-известни от останалите, които обаче също не са за подценяване и не бива да бъдат пренебрегнати от пътешествениците. Така, например, не бива да пропускате да посетите скалния феномен Окото и скалните манастири около него. Началната точка на пътеката започва на север от с. Осмар, като в самото село има табели, които ще ви ориентират. Ако разполагате с по-висока кола, може да стигнете много близо до забележителностите. Тъй като нашата е по-ниска, решихме да не рискуваме и да си направим една хубава разходка.

Центъра на с. Осмар
Начало на пътеката към скалните манастири и Окото

Пътеката е много приятна, като няма как да сбъркате посоката. Съветваме ви да носите вода със себе си, тъй като докато стигнете до първата чешма ви делят около километър и половина и често жарките слънчеви лъчи. Щом стигнете до първия заслон, може да направите и първата си почивка на сянка и да се подготвите за останалите километър и половина от пътеката, които лека – полека започват да стават мааалко по-стръмни. Ще разберете, че сте наближили най-трудната част от терена, когато достигнете до вторите 2 места за отдих с беседки и отново чешма, от която може да допълните бутилките си и да се подготвите за истински тежкия преход.

Първата беседка по пътеката

Интересен обект, който ще видите по време на изкачването си, е друг голям каменен блок, който според легендата представлява гюлето на Крали Марко.

Гюлето на Крали Марко

След него ви остават още няколко метра, за да достигнете до най-запазения от скалните манастири на с. Осмар – Костадиновия. В миналото монасите са се изкачвали до него посредством въже, но днес е изградена голяма метална стълба за посетителите. Те са изповядвали исихазма – духовна практика в православното християнство, която се разпространява в края на 13 век в Света гора и на Балканския полуостров. Целта е да се възстанови прекъсната връзка между човека и Бога чрез отшелничество, безмълвие и самовглъбеност. Монасите избирали за своя пост такива трудно достъпни и уединени места, защото за да се доближиш до Бога, трябва да се отдалечиш от хората.

Kостадинов скален манастир
Kостадинов скален манастир

Гледката от манастира е невероятна и си заслужава всяко едно от изкачените стъпала. Вътре ще видите малък олтар и вече избледнели стенописи по каменните стени. Тук може да се заредите сили за последното си изкачване, което ще ви отведе до скалния феномен Окото. Разстоянието е 50 метра, но местността е пресечна и затова цялата дължина на маршрута е много вероятно да ви се стори по-дълга, но това не бива да ви спре да стигнете до панорамната гледка на върха.

Kостадинов скален манастир

След като изкачите скалата на Костадиновия манастир, ще видите и Окото. Ако имате нашия късмет, ще може да станете свидетели на една от красотите на природата, а именно – как луната преминава точно през окото на Осмар. И тогава нищо друго няма никакъв смисъл, защото човек остава безмълвен пред силите на природата.

Скален феномен Окото

Тъй като времето не ни позволяваше, не успяхме да посетим другия скален манастир в близост – Диреклията, но навсякъде по пътеката има табелки, които ще ви отведат до тях. Със средно темпо цялата продължителност на обиколната е около 1,5 / 2 ч., като, разбира се, слизането и връщането до селото е много по-приятно, защото ви предстои само слизане.

Гарантираме ви, че след тази разходка ще се чувстване една идея по-заредени заради силната енергия на красивото място и прекрасните гледки, които ще се откриват пред вас с всяка една измината стъпка нагоре. Природата си знае работата – вие само трябва да я оставите да си я свърши на спокойствие и да отворите всяко едно от сетивата си, за да може да й се насладите напълно.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *