Врачанският Балкан се слави с голяма гъстота на туристически забележителности. Днес ще се отбием до три от най-интересните, а именно величествения Божи мост, скалния манастир “Св. Иван Пусти“ и къщата на Баба Илийца.

Из Врачанския Балкан

Ще започнем разходката си със скалния феномен Божия мост, който се намира между селата Лиляче и Чирен, на около 14 км. от град Враца. До скалния феномен може да се стигне както пеш, така и с автомобил. Ние избрахме втория вариант, тъй като времето беше сравнително хладно.

С колата стигнахме до малка крепост, която се намира в непосредствена близост до моста, а от нея водят своето начало и пътеките, указващи пътя към крайната ни цел.

Вървяхме около 5 мин. по красивите пътеки, които бяха осеяни с есенни листа.

Божият мост е преходна пещера, през която преминава река, допринасяща още повече за чара на това място. В по-топлите месеци от годината реката пресъхва. Когато ние посетихме скалния феномен, реката не беше пресъхнала.

Божият мост

Бяхме очаровани от страхотната атмосфера, с която мястото беше надарено. Дори си намислихме желания, като хвърлихме по една монета във водата.

Точно под моста има изградени дървени пейки, на които може да поседнете и да се полюбувате на красотата. След като разгледахме Божия мост, се качихме над него по една от пътеките, за да се порадваме на красивата гледка.

Следващото интересно място, което бяхме набелязали да посетим, е скалният манастир “Св. Иван Пусти“. Намира се на 8 км от град Враца и е разположен на отвесна скала.

Името на манастира “Св. Иван Пусти“ идва от пещерата постница, в която са открити стенописи, създадени в чест на Иван Рилски. Пещерата се нарича постница, защото според легендата Св. Иван Рилски се усамотявал за пост и молитва там.

Мястото е страхотно, с красива гледка, има къде да поседнете, а също така в страни от манастирчето има малко езерце, в което ние не пропуснахме отново да хвърлим монети с желания.

Последното място от днешната ни разходка е къщата на Баба Илийца.

Несъмнено Иван Вазов е създател на множество силни, вдъхновяващи и емблематични за нашата история творби. “Една българка“ е едно от тези изключителни произведения на Вазов, вдъхновена от истинската история за една шейсетгодишна жена, участница в спасяването на един от Ботевите четници.

Днес къщата на тази героиня се намира в село Челопек само на 6 км от град Враца и е превърната в музей. Състои се от две стаи, в които има всякакви традиционни български съдове и предмети.

Е, дойде краят и на днешната ни разходка и за финал ще завършим с един много любим наш цитат на Алеко Константинов: „Опознай Родината, за да я обикнеш!“.

До нови срещи , скъпи читатели.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *