В днешния блог ще ви отведем до едно спокойно градче в съседна Сърбия, което е само на 190 км. от София. Ще ви дадем няколко идеи какво да разгледате там и къде да хапнете.

Центърът на града

Зайчар е с население около 40 000 души, което не е малко за мащабите на града. Още на влизане в градчето ще видите колко кокетни и нови къщички са построени в последно време. Градът е разположен в котловината, където реките Бели Тимок и Черни Тимок се вливат във известната река Тимок.

КАКВО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ И ПОСЕТИТЕ В ЗАЙЧАР?

 • Римската крепост „Феликс Ромулиана“
  Това безспорно е една от най-големите забележителности в района. Намира се в Археологически музей „Гамзиград“, където са запазени изключителните останки от резиденцията и мемориала на римски император. Палатът е включен в Списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Интересен факт за любителите на историята е, че в тази резиденция са живели император Гай Валерий Максимилиан и майка му Ромулиана. Комплексът се намира на няколко минути от града.
 • Националният музей – в него се съхраняват изключителни исторически артефакти.
 • Местният музей
  Поместен е в една стара къща, приличаща на нашите възрожденски къщи. В него се съхраняват много известни колекции. Чудесно място, от което можете да си вземете нещичко за спомен.
 • Центърът на града
  След като обиколите тези забележителности е време да се разходите по спокойния площад в центъра на града, а защо не и да пийнете по едно кафе в едно от популярните заведения, разположени буквално на самия площад, където се предлагат уникално вкусни десерти.
Мястото с най- вкусните сладкиши

Също така съвсем наскоро отвориха нов търговски център в Зайчар, където можете да разгледате, а защо не и да си купите нещо.

КЪДЕ ДА ХАПНЕТЕ?

 • „Код Меде“ – това несъмнено е мястото с най-вкусната и най-евтината храна в Зайчар. Заведението не впечатлява с външен вид дори отвътре е тясно, но това не пречи „да си оближете пръстите“ от вкусните гозби, които предлагат.
Големите порции в ресторант “Код меде“

„Беба“ – намира се на края на града, там храната също е много вкусна, а когато се честват някакви празненства, има и жива музика.

Зайчар е много известен със своята местна бира – „Зайчар“ и „Елен“, които непременно трябва да опитате, ако сте фенове на бирата. В градчето е пълно с „кафани“ с жива музика. Поради тази причина, за да можете да ги посетите вечер, когато купонът е във вихъра си, можете да отседнете в някой от уютните хотелчета в града и то на доста изгодни цени. Препоръчваме хотел „Тис“ и хотел „Виена“.

Навсякъде в града има чейндж бюра, където можете да обмените парите си.

В близост до Зайчар се намира най-известният курорт, на който сърбите почиват – Сокобаня. Намира се само на 7 км от града.

Зайчар е подходяща дестинация за еднодневна екскурзия, на която ще се разведрите и ще се заредите с положителни емоции.

До нови срещи, скъпи читатели! 😊

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *