Недалеч от София, само на 70 км., се намира изключително добре устроеното китно село Чавдар. Съчетаващо дълголетна история и модерни съоражения, селото се слави със своите разнообразни атракции, които привличат туристите. Вече посетили това красиво местенце, можем да ви дадем няколко идеи за този уикенд.

За голяма наша изненада, кметът на селото се е погрижил отлично за неговия красив европейски облик. Навсякъде има нови съоражения, фонтани, мостчета, паркове, площадки и какво ли още не. Мястото е спокойно – дори бихме казали прекалено спокойно и тихо, въпреки че кипи от живот. Една разходка из центъра на селото може да ви зареди и разтовари достатъчно.

Ето няколко предложения какво да посетите в село Чавдар:

  • Център – няма как да не започнем с централния площад на селото. Няма друг такъв… Мини амфитеатър, алпинеум, страхотно изградени дървени мостчета и фонтани. Перфектно място за отдих на чист въздух.
  • Фолклорен център – едно много красиво място, съчетаващо българската традиция и култура жива. Тук е много подходящо и за малки деца, защото има аниматори, които да се погрижат за тях и да ги научат на нещо под формата на игри, гатанки и закачки.
  • Археологически парк “Тополница“ – несъмнено това е топ атракцията на селото, намира се само на 2,8 км от центъра на града на хълма над селото. Паркът носи името на река Тополница, преминаваща край селото. Наистина страхотно място, защото връща своите посетители още в епохата на Неолита. В парка има 5 къщи, пресъздаващи културата, бита и архитектурата на живеещите по време на неолита. Там могат да се видят още работилници за оръдия, кожи и керамични съдове. На територията на парка има също и музей, приютяващ наследство от селото и околията.

Интресеното тук е, че любителите на екстремни преживявания имат възможност да прекарат една нощ в подобна неолитна къщурка, срещу 50 лв., а самата къща побира 4 души. Подобна нощувка сблъсква с живота и атмосферата на далечната епоха.

  • Параклисът “Света Петка“ – Света Петка е покровителка на жителите на село Чавдар. Поради тази причина преди много години на този хълм те поставили камък в нейна чест. През 2008 г. се изгражда параклисът “Св. Петка“, който за много кратко време става изключително посещаван. Непосредствено до параклиса се намира дървена беседка, на която можете да починете и хапнете, а гледката от хълма… е неповторима.
  • Въжен парк – точно до Ареологическия парк “Тополница“ и параклиса “Св. Петка“ се намира голям парк с най-различни съоражения за катерене, скачане и забавление, но забележете: не само за деца, но и за големи. Има различни нива на трудност и бихме казали, че е доста забавно. Цената само за посещение, без използване на съораженията, е 1 лв., а останалите цени варират от 5 до 15 лв., спрямо това, което искате да ползвате.
  • Водапад “Казаните“ – намира се на 7 км. от селото. До там се стига през черен път, но има организирани сафарита от неолитното селище. Билетите за това „off-road“ приключение са 20 лв., а пътят в едната посока е около половин час. Преживяването си заслужава.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *