За изкуството казват, че има за цел да събуди някакво чувство в теб, да породи емоция, да те предизвика. Но като че ли за „уличното изкуство“ на София се говори много малко и му се обръща недостатъчно внимание. А то може да се види напълно безплатно и ни дебне зад всеки ъгъл.

Ето защо и решихме да си отделим един ден в лов на графити и в търсене на едни от най-големите „улични“ шедьоври на столицата.

Преди да сме започнали, искаме да вмъкнем, че ще се опитаме максимално добре да ви дадем насоки къде се намират графитите, а ако за откриването на някой от тях изпитвате затруднение, ще се радваме на ни пишете, за да ви упътим по-подробно.

Първото място, от което започнахме е вратата „Ден и нощ“, която се намира на ул. „Цар Иван Асен II“.

Вратата “Ден и Нощ“

Врата е малка и шансът да я пропуснете, минавайки покрай нея, е голям. Започнахме от това място, тъй като се намира в центъра на София, на около 5 минути пеша от Орлов мост.

Втората ни дестинация с най-много находки е КвАРТалът на Столицата. Няма да ви излъжем като ви кажем, че попаднахме на него съвсем случайно и доста се въртяхме по малките улички докато намерим къде да спрем колата си. Споделяме ви снимки на графитите в реда, в който ги намерихме ние, като в описанието им ще добавим и адресите.

Жената с жълтата рокля – ул. „Бачо Киро“ 29
Прегръщащите се влюбени – малко по-надолу – ул. „Бачо Киро“ 34
Сградата със свещта – ул. „Георги Бенковски“ и ул. „Искър“

Най-голямата находка на графити намерихме на ул. „Цар Симеон“. Не можахме да се нарадваме на шедьоврите – кой от кой по-цветен със своя индивидуална кауза и мисъл.

Нямаме фаворит, но при такова разнообразие можете ли да ни вините?

Следващото място, което посетихме е посветено на литературните любители. Намира се на ул. „Преспа“, в самото й начало, където се пресича с ул. „Граф Игнатиев“. Бас ловим, че често пъти сте минавали от там и не сте я забелязвали.

Може би една от най-красивите рисувани сгради в София е тази на момичето, в традиционна българска носия. Почти се бяхме отказали да я търсим след известно обикаляне, когато изведнъж се озова точно пред нас, извисявайки се с красотата и осанката си, типична за българската жена. Красивата българка може да намерите на ул. „Шандор Петьофи“ 55

Най-новият графит на София се намира не къде да е, а в сърцето на Столицата – на бул. „Мария Луиза“, само на няколко метра от метростанция „Сердика“.

Може да го намерите на площта на един паркинг, като ще се изненадате, че освен него, паркингът е заобиколен от изцяло изрисувани и шарени стени.

Препоследната ни дестинация е човекът пъзел, който се намира на кръстовището на ул. „Опълченска“ и ул. „Цар Симеон“.

Рисунката има социална цел, а именно да разпространи посланието, че частица от всеки един от нас може да бъде възможност за нов живот за някого другиго. Определено ни накара да се замислим върху това, че светът има нужда от повече доброта и съпричастност.

За финал на нашия лов на графити оставихме подлезът на Централна гара. Красивите графити може да видите като слезете в подлеза от страната на Автогара София, като те ще ви показват пътя почти до самия вход на метрото.

В случай, че решите да си направите снимка с тях (няма какво да се лъжем, графитите са много „инстаграмабъл“), авторите са оставили своите инициали под почти всяка рисунка, така че може да ги отбележите под снимките си и да подкрепите изкуството им. Определено сме им длъжници, че направиха подлеза доста по-приятен и шарен и вече непредизвикващ чувството в теб на страх да го преминеш колкото се може по-бързо.

Съветваме ви следващия път, когато излезете на разходка, да поглеждате една идея по-малко в телефоните си, и една идея повече в местата, покрай които минавате. Току виж сте се натъкнали на някой графитен шедьовър, който да направи деня ви малко по-цветен.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *