Язовир Белмекен е място, което намери местенце в нашите сърца със своята красота, спокойствие и тишина.

Язовирът е част от каскадата “Белмекен-Сестримо-Чаира“ и е с надморска височина 1923 м. Двата изходни пункта за язовира са село Сестримо и местността Юндола, а самият той е разположен по течението на Сестримска река.

Язовир Белкмекен се намира в област Пазарджик, а името му означава “известно място“. Това е най-високият язовир с насипна язовирна стена в целия Балкански полуостров.

Имахме възможността да се насладим на живописната гледка, която се открива от върха на язовирната стена, а за да се стигне до нея има три начина:

  • Първият е да се придвижите с кола до върха на стената.
  • Вторият е буквално да се “покатерите“ по високата 85-метрова стена по специално изградени стълбища, които се намират в двата края на стената.
  • Третият начин за достигане до върха на язовирната стена е пешеходен и води своето начало от село Сестримо, като за него е нужна специална подготовка, тъй като маршрутът е високопланински и включва изкачвания. Горският аромат и чистотата на въздуха ще ви дадът енергия и стимул да достигнете до крайната цел.

Ние избрахме втория вариант – използвахме стълбите на язовирната стена. Стъпалата са изключително стръмни, но самото изкачване отнема около десетина минутки, като има обособени площадки за почивка. Казваме почивка, като имаме предвид, че избирайки този вариант, вероятно ще ви се наложи да вземете глъдка въздух, заради броя на стъпалата – те са около 350 на брой.

Изкачването им определено си заслужава, защото гледката от върха на стената е изключително красива.

До планинското водохранилище може да се отиде както с цел разходка, така и с цел риболов, а пътят до него е в много добро състояние.

Нашето пътуване започна от София и беше с продължителност около час и четиридесет минути, като самият маршрут беше приятен.

Съветваме ви, ако посещавате това красиво място в Рила, да вземете със себе си връхна дреха, защото температурите са по-ниски от тези в града дори и през лятото, също както и храна, ако оставате за по-дълго време край язовира, поради простата причина, че наоколо няма заведения или магазини.

Язовир Белмекен можем да характеризираме с една дума и тя е “спокойствие“.

А ако и вие се нуждаете от малко разнообразие близо до големия град, носещо тишината на природата, то грабвайте раниците и потегляйте към язовир Белмекен.

Споделете

2 Replies to “Язовир Белмекен – едно от красивите места в Рила”

    1. Здравейте!
      Снимките са от язовир Белмекен, откъм язовирната му стена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *