Надлъж и нашир пътеките на България са пропити с най-различни легенди и истории, които само чакат удобен момент и пътешественик, за да бъдат разказани, чути и разпространени от посетителя. Някои от тях преминават през нас, но други успяват да оставят следа от себе си в нас. Като тази за „Седемте престола“ на болярите в Стара планина.

Манастир „Седемте престола“

Осеновлашкият манастир „Рождество Богородично“, по-известен като манастир „Седемте престола“ се намира в община Своге, област София, като за да стигнете до него, трябва да се отбиете при табелката в Елисейна. Или както каза GPS-ът: „направо, направо по Искърското дефиле и след това в Елисейна надясно през жп линиите“.

Има няколко предания, съпътстващи историята на мъжкия манастир. Според едно от тях, 7 български боляри създали 7 селища в близост до мястото, където е разположен, и в тяхна чест в църквата на манастирския комплекс са поставени 7 престола – Осеновлаг, Огоя, Оградище, Буковец, Лесковдол, Желен и Лакатник. Това е среща, която не се среща никъде другаде в българските християнски сгради.

Дървена колона на Софроний Врачански
Зад Манастирските стени

Според друга легенда, обаче, като повечето християнски храмове на територията на страната ни, църквата, издигната по времето на Второто българско царство, е разрушена при нахлуването на османските войски. 7 български войводи, начело с Вълчан войвода, взели решение да я издигнат наново. След успеха си, народът им поставил по 1 престол за всеки от тях в църквата без да подозира, че в подземието на църквата Вълчан войвода скрил римско съкровище.

Помещения към Манастира
Църква в манастирския комплекс

Когато влезете в църквата, в последователен ред може да видите престолите (параклисите):

  • Първият е с икона на св. Тома Неверний и изображение на св. Георгий.
  • Вторият е на името на светите мъченици за вяра и родина – седемте братя Макавееви.
  • Третият – на св. Първомъченик и архидякон Стефан.
  • Четвъртият – на св. Седмочисленици
  • Петият – на св. Безсребърници Козма и Дамян
  • Шестият – на св. Архангел Гавриил, патрон на основателя на манастира и брат на Петър Делян.
  • Седмият е посветен на Св. Благовещение Пресвятая Богородица, за възпоменание на малката църквица от крепостта Калето.
Църква в манастирския комплекс
Един от седемте престола

Сигурно няма да ви изненадаме като ви кажем, че Иван Вазов е бил част от българските знаменати личности, които са прекарвали време тук. Това е мястото, където е написал „Клепалото бие“. Но пък това е и едно от местата, където Васил Левски е основавал част от революционните си комитети. Това е и мястото, където в момент на нужда Ботевите четници са открили закрила и подслон. Да не говорим и за Софроний Врачански, който също е използвал манастирския комплекс като свое скривалище.

„Клепалото бие“

Истината е, че един от най-старите софийски манастири, заобиколен от вековни гори, винаги е отварял вратите си за онези, които имали нужда от подкрепа и закрила в даден момент. И именно това е една от ценностите на християнската вяра, която макар „заглушавана“ от тиранина, винаги е намирала сила да си прокрадне път и да засияе отново.

П.П Не забравяйте да вземете със себе си книжките със 100 националини туристическа обекта, за да си вземете печат и марка.

Златна монета от манастир „Седемте престола“
Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *