Отправяме се на юг към съседна Гърция, любима наша дестинация, за да ви потопим в дълбоките сини води на Йонийския остров Лефкада. Тази част на Гърция е надарена с кристално чисти води, бели скали, неописуемо красиви гледки и много, много топъл климат.

Остров Лефкада, или още наричан Лефкас, е разположен над островите Итака и Кефалония, и е част от веригата Йонийски острови. Островът е характерен със своята вечнозелена растителност, а за него се носят много различни легенди.

Една от легендите гласи, че островът е станал сватбен подарък от бащата на Орфей за бащата на неговата съпруга – Пенелопа. Името на острова буквално преведено означава “бяло“ и идва от цвета на скалите, които наистина имат млечен цвят.

Именно в Лефкада се намират едни от най-красивите, известни и пленителни плажни ивици в света. Част от тях са Катизма, Егремени, Порто Кацики и други. Много известни личности като Роман Аврамович, Армани, Роуън Аткинсън и други, притежават вили и къщи на острова.

Няма летище, но най-близкото се намира в Превеза, на около 15 мин. от Лефкада. До острова се стига с ферибот, автобус или автомобил. Тъй като има изграден мост, до него може да се стигне и по суша.

Островът е изключителен, но много голям и трябва да прекарате много време, за да обиколите всички красиви места, заливи, плажове и таверни. Тези, които ние успяхме да посетим и ви препоръчваме, са следните:

  • Нидри – това е най-посещаваното място в Лефкада. Тъй като не навсякъде из острова плажните ивици са от пясък, то тук със сигурност ще се наслаждавате на бял пясък. Нещо изумително, което трябва да се види в близост до Нидри, е един от най-популярните водопади в района – Димосари.
  • Столицата Лефкада – ние няколко пъти сме били на острова и винаги сме отсядали да нощуваме в столицата, която носи името на острова. Там е пълно с таверни, на всеки ъгъл може да се купи гирос, сладолед или сувенири… А за нас най-важното беше, че в столицата нощният живот не спираше да кипи и като любители на гръцката музика, на партитата и ценители на клубния живот за нас беше важно да отсядаме там.
  • Порто Кацики – един от най-красивите девствени плажове, които сме виждали… до него се стига или по вода, или след като се спуснете по специално изградените стълби, тъй като плажът е обграден от високи скали, от където носи и името си, означаващо “заливът на козите“. Има много оферти за еднодневни екскурзии с корабчета, които комбинират голяма част от важните места за посещение на острова.
  • Катисма – това е един от най-красивите плажове в Лефкада и разполага с дълга бяла плажна ивица.
  • остров Скорпио – намира се в югозападната част на Лефкада и е достъпен за посетители.

Лефкада е подходящо място както за почивка, така и за екскурзия, има занимания дори за любителите на водните спортове.

Лефкада не се описва с думи, тя трябва да се усети… След всяко наше пътуване до приказния остров се завръщаме в родината с дълбока носталгия по изминалите дни на Райския остров… Древногръцка поговорка гласи, че: “Любопитството е началото на мъдростта“. Затова и ние ви пожелаваме да търсите нови приключения, да се интересувате от всяко място, което посещавате и да преследвате своите мечти.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *