Елате с нас, за да полетим заедно сред необятната синева, или поне да си помечтаем за следващото си пътуване, докато наблюдаваме как един по един самолетите се отлепят от пистата и плавно поемат към крайната си дестинация.

Звучи приказно, нали? А още по-хубавата новина е, че може да си подарите това преживяване напълно безплатно. А сега ще ви разкажем и как да го направите.

Парк „Летище София“

Паркът до Терминал 2 е едно от най-спокойните места, на които сме били досега. Kато че ли не съществува сила, която да наруши спокойствието, което може да ти предаде. Площта му е около 365 дка, като самият парк е разположен около естествено езеро. Езерата всъщност са две, като много често може да видите хора, които предпочитат да идват на риболов тъкмо на този парк, за да се насладят на тишината и да се порадват на малък улов. Езерото има пряка връзка с дигата на река Искър, която се намира в непосредствена близост.

Още в самото начало на парка може да ви направи впечатление малък амфитеатър с площ от 590 кв. м, а по цялото протежение на пътеките има изградени пейки за отдих. Общата дължина на пътеките е около 2 км като от всички страни те са заобиколени от добре поддържани тревни площи.

Малък амфитеатър

За да се приближите още по-близо до пистата с излитащите самолети, е необходимо за малко да се отклоните от пътеките в парка, като се движите само направо, успоредно на пистата.

Няма как да се изгубите, тъй като пътят е отъпкан от любители също като вас. След около 500 метра по този черен път ще стигнете до въпросната дига на Искър, а също и до мястото откъдето ще се открие цялата гледка към летището.

Има идея в бъдеще паркът да бъде доразвит и да бъде превърнат в музей на авиацията, където да бъдат представени реставрирани стари самолети.

Ние можем само да кажем, че с нетърпение очакваме да видим как идеята ще се превърне в реалност. А дотогава ще идваме и с всеки един излетял самолет ще отправяме желанията си към небето.

Как да стигнем до там:

Най-удобният начин (а и този, който ние избрахме), за да стигнем до парка, е с метро – слизате на последната станция. Може също така да използвате и автобусите 84 и 184 до Терминал 2. Още щом слезете от метрото, ще бъдете посрещнати от героя Орфей и неговата лира.

Когато излезете от метрото, е необходимо да завиете наляво и да слезете няколко етажа по-надолу, откъдето всъщност започва и паркът. В случай, че искате да се приближите още по-близо до самолетната писта, както казахме, трябва да поемете напред по пътеката и след около 700 / 800 метра да се отклоните по един черен път, успоредно на пистите. И след още 500 метра – воала – вие сте на точното място  и може само да чакате магията се случи пред очите ви.

Споделете

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *